Ne amăgim singuri

La acest sfârșit de săptămână, au ajuns cei de la Digi24 și in zona noastră în cadrul campaniei Raport de țară. Cum era de așteptat, ne-au comparat cu județul Satu Mare. Vecinii au câștigat, iar asta a aprins spiritele prin orașul de pe Săsar.

De la începutul acestei campanii, oamenii de la Digi au specificat că această campanie este informativă și nu poate fi luată drept un reper privind regionalizarea. Nu văd de ce am fi supărați pe jurați, din moment ce și-au exprimat opinia personală.

Da, cred că din punct de vedere economic și tradițional, suntem peste Satu Mare. Însă, infrastructura rutieră sau chiar și aeriană lasă mult de dorit. Cultural, nu cred că am fi mai presus de ei, nici măcar de alții, deoarece fiecare regiune are specificul ei pentru care este (re)cunoscut.

Trăim mai mult decât ei, dar nu neapărat într-un mediu mai sănătos, deși poluarea s-a redus drastic în ultimii ani prin Baia Mare. Erau ani, când dimineața ieșeam cu batista la gură datorită aerului irespirabil.

Da, suntem unici, nu contest acest lucru. Iubesc Baia Mare și zona aceasta mai presus de orice, însă asta nu îmi dă dreptul să desconsider alte regiuni sau alte orașe. Cum am zis, fiecare se laudă cu ce are.

Maramureșul istoric pierde bătălia cu modernismul și trebuie să fii orb ca să nu vezi asta. Tradițiile mai sunt respectate de foarte puține persoane, administrația locală din județ este ba la închisoare, ba anchetată. Minele s-au închis, oamenii au plecat, salariile sunt mizere etc. Nu văd de ce ne-am crede mai tari decât alții.

Pentru noi e cel mai frumos și cel mai idilic loc de pe planetă, dar la fel cred că e și Crișana pentru cei de acolo, Oltenia pentru olteni sau Bucovina pentru bucovineni. Ne îmbătăm cu apă rece, în loc să vedem crunta realitate și să acționăm.

Sursa foto.

21 de comentarii

 1. Foarte bine punctat totul, din toate replicile si sumarele citite pana acum asta este cel mai la obiect.

  „Maramureșul istoric pierde bătălia cu modernismul și trebuie să fii orb ca să nu vezi asta” -foarte mare dreptate ai…noi mai facem turism in Romania ca traim ca in evul mediu si vine lumea sa se plimbe cu trasura trasa de cai in vacante…

 2. „Iubesc Baia Mare și zona aceasta mai presus de orice, însă asta nu îmi dă dreptul să desconsider alte regiuni sau alte orașe.”
  Interesanta declaratie. Dar ce zici de Bucuresti? Pe el nu-l desconsideri? Pls, un pic de sinceritate!

 3. Eu apreciez mai mult ce se promovează în cadrul emisiunii decât „bătălia” propriu-zisă.
  Aşa aflăm lucruri noi despre noi, românii în general. Scorul mi se pare irelevant de cele mai multe ori!

 4. Nu cunosc niciunul dintre oraşele luate în discuţie,
  dar e de remarcat sinceritatea cu care ai scris de
  Baia Mare.

 5. Nu are rost sa ne imbatam cu apa rece , intradevar , dar sa spui ca Satu Mare este peste Maramures , intrece orice limita , la nici un capitol , nici macar infarstructura , caci stiu cum sunt drumurile pe acolo , mai ales in orasul Satu Mare , sunt mult mai rele decat in Baia Mare , despre infrastructura aeriana nu poate fi vorba , deocamdata , nici la noi nici la ei , caci e zero .
  Si da intradevar e parerea stricta a acelor jurati , iar cand au zis ca Baia Mare e cel mai poluat oras din tara m-au convins cu cultura lor si mi-a fost suficient sa imi dau seama de cat le poate capu si cat de multe stiu despre .
  Si asa ca fapt divers , am vazut ca pe multa lume racaie treaba asta ca acei jurati au dat note mai mari judetului vecin , dar stati un pic fratilor , ca lupta cu judetul vecin nu e pierduta , ba consider ca suntem mult peste in acest „concurs” numit raport pe tara . Si de ce spun asta , poi e simplu : Maramures voturi – 9.000 , Satu Mare – 3.000 ; Maramures nota evaluare – 24 , Satu Mare nota evaluare – 18 , iar in emisiunea televizata diferenta a fost de DOAR 3 puncte deci de ce e asa mare tragedie ? Oricat de dureroase ar fi acele 3 puncte , nu e o tragedie comparand cu voturile si nota de evaluare .
  P.S. : Pana si emisiunea asta televizata stiti unde s-a tinut ? Exact , in Baia Mare 🙂 !

 6. Bai Cotos, ce-ai fumat ?! Ce loc idilic e asta, fratele meu, cand de 7 ani de zile nu prea am avut ce lucra in minunatul tau oras ?! Te-ai tampit de tot sau care-i faza ?!

 7. Corect, fiecare zonă cu frumuseţile (dar si cu tarele ori neajunsurile) ei, oricum pentru locuitorii acesteia este pe locul întâi. De ce ne-am supăra pe părerea personală a unor juraţi, mai mult ori mai puţin subiectivi…

 8. Hihihi, ți-am spus că-s sătmăreancă?! 🙂 Tocmai am revenit de-acasă și pot să spun că drumurile pein bătrânul meu oraș sunt varză. În județ s-au mai reparat, dar ar mai fi de lucru. Nu pot fi mai proaste pe la voi. Pot?!
  Știi când mi-a fost ciudă mare pe băimăreni? Când voi ați avut Metro și noi nu! 🙂 Dar mi-a trecut iute!
  Nu știam de campania asta, uite, nu mă mai uit la TV, nu mai citesc ziare, rămân cu informațiile de pe bloguri. Mulțam de veste! 🙂

 9. Totul este sa invatam ceva din asta si sa megem mai departe.ura intre judete nu ii ajuta pe oameni si doar pe politruci.

 10. O sa fac asta, ca Maramuresul e mort. Ideea e ca tu cred ca ai fumat cevaincat esti mandru de cel mai sarac judet din Romania, ala care mi-a produs doar suferinta toata viata mea

 11. Nu toti au ocazia. Stii, cu cat esti mai „jos”, cu atat e mai departe „sus”, ba chiar imposibil de la un anumit nivel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*