Recensământ Baia Mare

După aproximativ 2 ani (21 de luni mai exact), cei de la Institutul Național de Statistică au oferit publicului larg datele oficiale ale recensământului. Chiar și așa, există anumite dubii privind veridicitatea rezultatelor.

Spre surprinderea celor din administrația publică, locuitorii stabili al acestui oraș sunt în număr de 123.000 de persoane. Față de anul 1992 am scăzut cu aproximativ 25.000 de persoane. Impresionant sau nu, trendul rămâne același, scădere.

Românii și maghiarii au avut cel mai mult de suferit, asta și datorită migrației populației. Știți și voi placa: salarii mici, șomaj, muncă în străinătatea, trai mai greu sau trai mai bun. Motive sunt, iar de circulat o putem face fără probleme.

Însă, dacă vă spun că numărul etnicilor țigani a crescut, veți rămâne surprinși? Pentru că eu cred cu toată tăria că în Baia Mare, trăiesc mai mulți decât cei 3100 numărați la acest recensământ.

Se estimează că în ritmul acesta de scădere, populația orașului prin anii 50 va fi de 65.000 de suflete. Iar eu cred că ne îndreptăm cu siguranță spre această cifră. Lipsa unui viitor sigur se reflectă în numărul copiilor care vin pe lume.

În curând, Baia Mare, va avea o minoritate rromă care își va face simțită prezența din ce în ce mai mult. Trebuie să grăbim pasul dacă dorim să fie o entitate integrată în societate. Nici nu vreau să mă gândesc, ce s-ar putea întâmpla dacă vor rămâne paria societății și peste 10 ani…

Sursa foto.

14 comentarii

 1. Trendul este valabil pentru toată România, nu doar pentru Baia Mare, iar rromii vor avea o pondere din ce în ce mai mare din cauză că se înmulțesc în draci.

  Chiar am avut o discuție zilele trecute legate de populația Băii Mari. Eu credeam că suntem în jur de 140.000, se pare că eram optimist 🙂

 2. Dacă se aplică la toată România, în ritmul ăsta o să spunem Rromânia în loc de România.

 3. Normal ca traiesc mai multi, doar ca nu-si declara apartenenta la etnie de teama discriminarilor. Cand le convine sunt romi si striga asta cu toata puterea, cand nu, sunt romani sadea. :))
  „Aproximativ două treimi din numărul total al romilor care trăiesc în România nu-şi declară oficial apartenenţa la etnie, aceştia declarându-se fie români, fie – cei din Ardeal – maghiari.”

 4. Poi e simplu, daca nu sunt atatia cati se declara, le taiam ajutoarele. Si gata, vezi dupa cum apar ca si ciupercile pentru subventii.

 5. După 10 ani, se va problema ca romii să ne asimileze pe noi, românii. Noi vom fi paria societăţii. Gândeşte-te că un om cu scaun la cap îşi dă seama că n-are cu ce creşte copii, aşa că se protejează. Ţiganii nu-şi bat capul cu asta şi fac o mulţime de puradei.

 6. Cotos , intradevar cifra oficiala nu e corecta dar nu e nici mai mica de atat , poate un pic mai mare de atat , doar eu personal am doi colegi care nici macar nu au fost recenzati , nici ei nici familia lor , deci cum iti explici asta ? Asta spune tot despre cat de bine s-a facut acest recensamant .
  Cat despre populatia rroma intradevar nu sunt doar 3.100 , sunt foarte multi care nu si-au declarat etnia , se preconizeza ca numarul lor real ( din oras ) sunt undeva la 7-8.000 , deci mai mult decat dublu fata de cei care au recunoscut la recensamant ca sunt rromi .

 7. Si cred ca la voi se va instaura monarhia.Ca romii au si rege si imparat.:)

1 trackback / pingback

 1. Înfiinţez o rubrică duminicală permanentă, „Recomandările săptămânii”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*