”În plină vacanță, Guvernul a decis recent, printr-o hotărâre, să permită reluarea exploatărilor cu cianuri în Baia Mare.” Această știre am aflat-o miercuri, 21 august a.c. Sincer, nu am fost surprins, miza e prea mare…miliarde de euro.
Lupta pe care o poartă primarul cu cei de la Romaltyn, se dovedește a fi o luptă împotriva morilor de vânt. Atotputernicul guvern al României, taie și spânzură în ograda lui fără scrupule. Nu îi interesează nimic.
Nu are importanță ce s-a întâmplat acum 13 ani, nu contează ce își doresc majoritatea locuitorilor din Baia Mare, deoarece primează banul. Cu banii vor putea finanța biserici și catedrale, care le vor aduce voturi. Acestea din urmă, îi va trimite în Parlament, unde vor putea să fure în continuare.
Romaltyn și Consiliul Local Baia Mare se războiesc prin tribunale, în principiu pe banii contribuabilului. Greenpeace și alte organizații vor protesta degeaba. Locuitorii din acest oraș vor protesta degeaba. Noi nu suntem interesanți pentru ei. Banul primează, mai exact strălucirea aurului. Băimărenii sunt doar victime colaterale.
Poate asa vom deveni mai constienti de puterea votului nostru !
Poate…
Partea tristă este că membrii acestui guvern (care acum sunt susținătorii exploatării miniere) pe vremea când erau în opoziție țipau ca din gură de șarpe „nu ne otrăviți!”
Da,dar alea nu mai conteaza, oricum fac ce le taie capul.
Din pacate … nu cred ca vreodata vom deveni constienti de puterea votului … plus ca … ignoranta acestui popor de 20 si ceva de ani incoace a reusit performanta de a nu ne mai da de ales. Pe modelul „schimbarea domnilor, bucuria prostilor” … nu prea mai avem ce schimba, este prea tarziu.
In Baia Mare va fi o tragedie decizia exploatarilor cu cianuri in ciuda „beneficiilor” care ar putea rezulta. Otravirea zonei va fi un dezastru ce va afecta pe termen lung generatii la rand … dar cui ii pasa si de ce i’ar pasa atata vreme cat stralucirea aurului este mai importanta decat stingerea unor vietii ce pot fi usor considerate „masa neglijabila”.
Nu cred ca vom scapa nici de exploatarea gazelor de sist si nici Rosia Montana nu va mai ramane multa vreme neexploatata. Saraca tara bogata …
P.S. Vad ca ai raspuns mai sus:
„…oricum fac ce le taie capul.”
Aici te inseli … fac ce li’se spune sa faca si in nici un caz ce ii taie capul! 😉
Fac ce pot si ce vor pentru bani.
Nu demult discutam pe tema asta.
Nu s-a schimbat nimic. Aveam de ales
între locuri de muncă+otrava aferentă
şi eternul şomaj, sau nici măcar atât.
Orice s-ar fi ales era rău. Nu pot felicita
guvernul pentru alegere, ci doar să-l hulesc
că n-a ştiut să vină cu o soluţie viabilă.
Niciodata nu am contat noi, cei multi, cei umili. Intotdeauna au contat interesele lor, ale guvernantilor, ale conducatorilor.
Noi suntem masa de manevra si de exploatare. Cam atat.
Imi pare rau pentru aceasta decizie. Eu chiar nu ma asteptam mai ales ca am vazut si sondajul si stiu ca voi nu va doreati reluarea lucrarilor. Clar, nu le pasa de noi!
Solutiile la noi mereu se lasa asteptate.
Noi suntem doar bataia lor de joc. Atat.
Bine spunea Laurenţiu, nu demult ăştia condamnau exploatarea aurului cu ajutorul cianuri, inclusiv proiectul Roşia Montană, acu’ s-au întors cu 180°… Se bagă la înaintare puerila motivaţie (după părerea mea) anume: vreţi locuri de muncă sau somaj. Eu refuz să cred că nu există şi alte soluţii pentru creşterea numărului locurilor de muncă, trebuie doar căutate, dar sigur e mai simplu aşa, mai ales că e nevoie urgentă de bani, cum altfel s-ar înălţa puzderie de biserici…
Nu-i posibil asa ceva. In judetul tau sa vina cei mai mari infractori sa-ti bage otrava in plamani.
Baimarenilor (si nu numai)nu le pasa si NU sunt interesati de proteste. Nu sunt interesati sa patreze un Maramures istoric si curat. De ce nu aruncam un ochi la unguri, la greci si la multi altii cum sar in strada imediat daca vor ceva ?
Exista si solutii de prelucrare fara cianura. Implementate chiar la Baia Mare, dar nimeni nu doreste sa le foloseasca.
Noi am fost obisnuiti cu statul in casa. Iar asta se pare ca se transmite din generatie in generatie.
Votul nostru nu valoreaza nimic deoarece cei de sus fac legea.
Dar ne lasa impresia ca ar conta. Cel putin din 4 in 4 ani.