Nu putem fără cianură

Suntem o zonă cu bogate resurse miniere. Ok, acum minele sunt închise, dar avem extrem de mult steril bogat în aur. Asta ne face destul de atractivi pentru investitorii în acest domeniu. Așa se face că Romaltyn a ajuns în Baia Mare.

Nu s-ar supăra nimeni dacă oamenii de la această societate ar reporni prelucrarea sterilului. Problema e că doresc să o facă cu ajutorul cianurii. Iar, băimărenii nu au tocmai amintiri plăcute legate de acest material.

Acum ceva timp, consiliul local a interzis redeschiderea perimetrului respectiv, iar asta i-a supărat extrem de mult pe distinșii domni de la Romaltyn. Au atacat hotărârea administrației băimărene, iar acum privim spre ani lungi de procese.

Primăria se pregătește din greu să apere sănătatea și mediul cetățeanului băimărean. Avocați de prestigiu se vor afla în prima linie, plătiți din buzunarul contribuabilului băimărean.

Se vehicula că, toate bubele primarului băimărean, s-ar trage de la această companie, ce dorește redeschiderea prelucrării sterilului prin cianurare. Banii care se pot obține din haldele de steril sunt extrem de frumoși, iar interesele sunt foarte mari. Mergând chiar și până în buzunarele guvernanților.

Sursa foto.

19 comentarii

  1. Pai nu pornește și Romaltyn o campanie precum cea a RMGC?

    Off topic: paginile articolelor se văd în versiunea pentru mobil. Dacă ai instalat vreun plugin de cache de curând, verifică setările.

  2. INFORMATIE ESTE DAR LA … CLASAT STRICT SECRET … PESTE ANI SI ANI … MA VOI INTOARCE LA RACOARE ..

  3. In „saraca tara bogata” pana si „gunoiul” are valoare pentru altii in timpul in care pentru noi nimic nu. Partea proasta este ca nici dracu nu vine sa investeasca multi bani in tara in care celor care o au nu le pasa … de aia investitiile pe la noi se fac la modul: „cat mai ieftin cu profit cat mai mare”. Daca noi nu pretuim … ce dracu de pretentii sa avem de la altii?

  4. In orice razboi exista victime colaterale. ca doar n-or sa se impiedice ei de niste parliti de baimareni…

  5. Bine ca nu am avut vanturi serioase anul asta sa vedem iar lapuselul si recea prafuite.

  6. Cred ca tot maramuresul asta e o adevarata mina de aur, chiar daca sunt inchise minele. Avem tot ce ne trebuie dar nu stim sa folosim ceea ce avem.

  7. cand vine vorba de bogatiile pamantului suntem in stare de orice numai sa punem mana pe ele fara sa ne gandim la eventualele victime colaterale.

  8. exista si alte procedee decat extragerea cu cianura. Nu la fel de profitabile, dar… cu risc poluant mai scazut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*