Oras imbatranit

De ceva vreme se vorbeste despre procesul de imbatranire a populatiei din Romania. Problema e ca acelasi lucru se intampla si in Europa, in special in tarile care stau cat de cat bine din punct de vedere economic.
Stim cu totii ca populatia tarii a scazut la ultimul recensamant. Baia Mare nu este un oras care sa faca rabat de la regula asa ca si la noi orasul a pierdut mult la capitolul populatie. Situatia precara din piata muncii a obligat multi baimareni sa isi paraseasca orasul de bastina. Un exod masiv a avut loc la inceputul anilor 2000, iar apoi din 2007 de cand suntem membra UE parca tot mai multe locuinte s-au golit.

Baia Mare avea prin anii 1950 o populatie in jurul cifrei de 30.000, cei care pot fi numiti coloana orasului, pentru ca dupa anii acestia s-a inceput o colonizare masiva cu populatie preponderent rurala. Stiti voi, industrializarea masiva avea nevoie de forta de munca. Astfel se explica boomul demografic de 110.000 de persoane prin 1992. Insa de la 140.000 si ceva cat aveam noi prin `92, am ajuns undeva la cu putin peste 100.000 de baimareni.

Problema e ca in oras parca se inmultesc batranii, si nu tinerii. Vedem din ce in ce mai multi batrani, iar copii din ce in ce mai putin. Tinerii nu mai au curajul sa isi intemeieze o familie, iar daca o fac, atunci nu isi mai doresc copii. Sau daca isi doresc, din cauza stresului cotidian nu mai pot sa faca.
Primaria trebuie sa gaseasca o solutie la rezolvarea acestei probleme, pentru ca statul nu pare interesat. Un oras puternic economic, e un oras care isi poate mentine tinerii acasa. Asta dorim si noi sa devenim.

P.S.: In cativa ani Partidul Pensionarilor poate sa ajunga o forta politica 🙂

Sursa foto:dorinstef.blog.com

14 comentarii

 1. Aici, in Tg. Mures, fiind centru universitar, nu se prea simte asta, dar probabil ca daca am face abstractie de studenti, nici orasul nostru n-o duce mai bine. E problema intregii Romanii la urma urmei…

 2. Eu am terminat liceul acum 2 ani si ceva si din clasa mea de 30 de persoane, 29 au plecat din Baia Mare. Problema nu este ca plecam pentru studii atata timp cat avem pentru ce sa ne intoarcem. Eu personal am, si domeniul in care invat o duce destul de bine si in Romania.

 3. Este o problema grava generalizata la nivelul intregii tari. Si adevarul este mult mai crunt decat permit cifrele sa se vada … Pentru ca nivelul natalitatii este dinamizat in special de familiile cu un nivel scazut de trai si educatie.
  O familie normala nu-si permite mai mult de 2 copii si cele mai multe tinere familii se limiteaza la un copil, asta in timp ce familiile fara mijloace toarna 4-5-6 copii pe care nu-i pot intretine, nu-i pot educa. De aici o serie intreaga de alte probleme, un cerc vicios foarte greu de spart …
  Bafta primarului vostru si poate va gasi o solutie aplicabila in plan local.

 4. Cred ca e o problema in toata tara. A scazut mult natalitatea din cauza conditiilor de viata. Si, din pacate, inteleg ca si mortalitatea infantila e in crestere. Nu e doar problema tinerilor care pleaca. Imbunatarirea conditiilor de viata ar fi conditia de baza pentru a ramane in tara (tinerii), pentru a face copii (tot tinerii), pentru a fi mai optimisti (cu totii)

 5. pai astea-s vremuri de facut copii? :)) ca nu-ti ajung banii pt tine dapai sa mai cresti si un copil… cresterea demografica se regaseste in bunastarea tarii.

 6. Si Buzaul meu e plin de pensionari 🙂
  Mi-ar placea sa vad Baia Mare 🙂

 7. Nu-s locuri de munca si nici conditii, in general. De aceea oamenii pleaca, de peste tot. Nu-i doar situatia orasului vostru asa. In toata tara e cam la fel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*