De ce patriot local?

Baia Mare ascultă...
Paște Fericit

baiamareEu aș începe cu de ce nu, dar cred că astfel aș încheia subiectul. Ca să fii un cetățean model al unei țări sau a unei așezări, trebuie să îndeplinești anumite condiții. În principiu, trebuie să ai un spirit civic, să fii un bun contribuabil și să îți iubești țara sau orașul mai presus de toate.

Niciodată nu am înțeles de ce într-un oraș ca Baia Mare, patriotismul local lipsește. Am studiat cazul și puțini sunt cei din oraș care se pot declara băștinași. Motivul e lesne de înțeles: comunismul și procesul rapid de urbanizare, care, hai să recunoaștem că, în mare parte, a fost un eșec.

Am mai adus în discuție pe acest site tema patriotismului și, totuși, consider că am făcut-o de prea puține ori. Un oraș are nevoie de experiență și suflu nou pentru a se dezvolta sănătos. Să nu uităm de oamenii educați, care să construiască ceva pentru viitor, altfel, orice așezare urbană e sortită eșecului.

Pentru a beneficia de aportul unei generații sănătoase din punctul de vedere al patriotismului local, ar trebui să începem cu educarea actualei generații de tineri. Copiii trebuie să ia pulsul orașului, încă din momentul trecerii unui prag într-o instituție de învățământ. Nu cred că pe lângă toate pozele cu eroi sau lângă tricolor nu am avea loc și de niște poze cu orașul, informații cu privire la istoria acestei localități și steagul orașului ( nu, nu e vorba de steagul secuiesc) etc.

Cunoașterea istoriei acestei comunități, ar deschide cu siguranță, apetitul mai multor tineri pentru a rămâne acasă. Cu timpul, aceștia s-ar implica în mai multe proiecte privind orașul, crescând astfel nivelul spiritului civic din oraș. Odată cu creșterea acestui spirit civic, loialitatea față de oraș va influența pozitiv și economia din zonă.

Nimeni nu te poate obliga să rămâi aici dacă nu îți place, e nefiresc să facă așa ceva. Dar, dacă tu, ca cetățean al orașului Baia Mare ți-ai cunoaște mai bine orașul, necesitățile sale, oamenii de aici, posibilitățile de carieră și afirmare, ce te-ar mai determina să părăsești acest loc? Eu cred că nimic. Ai rămâne și ai ajuta la păstrarea acestui oraș, pentru viitorul tău și al urmașilor tăi.

P.S.: Se poate aplica și în alte orașe.

Sursa foto.

 

Comentarii

  1. By Cristina

  2. By PaulSM

  3. By PaulSM

  4. By Adrian B

  5. By Sonia

  6. By adelinailiescu

  7. By Rolling Ideas

  8. By Mira

  9. By Un baimarean

  10. By un baimarean

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *