Proprietarii privați

terenretrocedatDe fapt, toți suntem proprietari. Fiecare dintre noi posedă o locuință ori un teren. De obicei, nu punem probleme nimănui, ne plătim impozitele și taxele, avem grijă de aspectul posesiunilor. Mai sunt oameni care au moștenit anumite terenuri de prin orașe, iar asta ne încurcă viața nouă, cetățenilor. Prin urmare, despre ei vom vorbi în următoarele.

Majoritatea clădirilor, terenurilor au fost confiscate de statul comunist român pe la începutul anilor 50. Apoi, clădirile au fost folosite  în alte scopuri decât cele pentru care au fost construite. Pe terenurile confiscate statul a ridicat locuințe sau uzine. Nimeni nu s-a gândit la vremea respectivă că se va schimba ceva.

A urmat lovitura de stat din 1989, care ne-a adus libertatea mult dorită. Însă, nu am fost pregătiți pentru valul de moștenitori și retrocedările care au urmat acestei perioade. Astfel, au avut loc procese lungi și anevoioase, care au ușurat statul de miliarde de dolari. Este vorba de acei oameni, care au venit să recupereze ceea ce a fost a lor. Unii au reușit, alții se mai luptă și acum cu sistemul corupt de la noi.

Cei care nu au reușit să recupereze terenurile au primit despăgubiri în bani, probabil cea mai bună opțiune. Există totuși, o categorie de persoane care au primit terenurile înapoi și nu au făcut absolut nimic cu ele. Le țin într-o stare deplorabilă pe toată raza municipiului Baia Mare. Unele sunt situate în plin centrul orașului, lângă unități școlare sau blocuri de locuințe.

Prețurile exorbitante sau încăpățânarea proprietarilor dau de furcă tuturor. Noi ca și cetățeni, avem de suferit din cauza condițiilor mizerabile ale terenurilor respective, iar orașul suferă din punct de vedere estetic. Primăria a încercat cu unii proprietari parteneriate publice, însă nu toți sunt deschiși la minte.

Dacă tot am fost darnici și am retrocedat, ar fi momentul să responsabilizăm cumva proprietarii. Cei care dețin asemenea clădiri sau terenuri pe raza localităților, ar trebui să aibă responsabilitatea întreținerii acestora. De altfel, cei care nu vor să facă asta, să fie penalizați. Cadrul legislativ se poate asigura, dacă nu este deja vreo lege care este trecută cu vederea.

Sursa foto.

 

13 comentarii

  1. Vezi asa-i omu’ nostru, a cerut sa i se dea inapoi ce îi apartinuse înainte vreme, dupa care nu-i mai pasă. Asa s-a întâmplat prin jurul REsitei, dealurile frumos terasate (cu bani multi inainte de 89) erau pline de pomi fructiferi, localnicii comunelor si-au cerut pamânturile luate de CAP-uri si IAS-uri… si ce să vezi, încă de prin 95 nu mai este un măr sau prună ori vişină pe acolo. Si erau niste livezi care puteau livra fructe si la judetele vecine… Deh, unde nu-i cap…

  2. Nu știu dacă o să putem să le inducem simțul responsabilității acestor oameni… De obicei la noi simțul resposabilități există doar până se atinge un anumit scop și pe urmă Dumnezeu cu mila…

  3. La fel se intampla cu o gramada de cladiri vechi, de patrimoniu. Cei carora le-au fost retrocedate n-au bani sa le renoveze, statul nu se mai implica, ca nu e proprietar si ruinele se inmultesc din zi in zi. Iar patrimoniul cultural dispare…

  4. Poza atasata acestui post este facuta in parcul IOR din Titan Bucuresti. Videanu a retrocedat un sfert de parc prin semnatura de primar general…sper sa ii stea ceasul in somn.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*