Război interconfesional

Vineri, în imediata apropiere a județului Maramu, localitatea Bixad mai exact, s-a întâmplat un lucru care nu face cinste creștinilor. Ortodocșii și greco-catolicii au pus-o de un război interconfesional.

Problemele celor două religii sunt destul de mari. Iar, omul de rând, cel care crede tot ce i se spune, este folosit drept armă. În Ardeal, datorită influențelor din Occident, pe lângă ortodoxie, a apărut și religia greco-catolică. Mulți oameni au trecut repede dintr-o barcă în alta.

În funcție de perioadele istorice, cele două religii și-au împărțit enoriașii. Acum, la ora actuală, ortodocșii au majoritate. De aici și problemele mari. Fostele biserici, mănăstiri greco-catolice au ajuns pe mână lor în 1948, o dată cu instalarea comuniștilor.

Legea retrocedării a bulversat apele în majoritatea localităților transilvănene. Oameni, care până acum nu aveau nimic unii cu alții, au trecut la amenințări și chiar violență. Provocați de preoți, cele două cete de enoriași nu se dau la o parte de la nimic pentru a deține puterea.

Să știți că aici nu e vorba de credință, de Dumnezeu sau mai știu eu ce. În primul rând, e vorba de sute de mii de hectare de teren, clădiri etc. Da, e vorba de bani, bineînțeles. Iar, oamenii creduli ca întotdeauna, sunt victimele acestui război interconfesional pentru putere și bani.

Foto

6 comentarii

  1. Am banuiala ca nici una din cele doua religi nu respecta ce spune biblia cand vine vorba de dragoste fata de aproapele lor… inca un motiv pentru mine daca mai era nevoie sa parasesc acest cult religios numit ortodox.

  2. E treaba fiecăruia să screadă sau nu într-o divinitate sau alta, dar mizerii de genul celor descrise de tine sunt făcute de oameni pentru putere şi influenţă locală, cum bine ai spus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*