Reguli draconice

Citeam zilele acestea că în anumite instituții de învățământ din Baia Mare, se aplică anumite reguli, care ne aduc aminte de perioada dinainte de 89. Fetele nu au voie în fuste scurte sau cu tocuri, în timp ce băieții trebuie să fie spâni și cu părul prins.

Acum, dacă asta reprezintă cea mai mare problemă a anumitor instituții de învățământ, sincer nici nu vrea să mă gândesc la profesorii care predau acolo. Ce legătură are stilul vestimentar sau fizicul cu studiul?

O elevă îmbrăcată în pantaloni va învăța mai bine ca una în fustă scurtă? Un băiat cu mustață va fi mai prost decât unul proaspăt ras? Aberații, peste aberații. În loc să își pregătească materia într-un mod atractiv, unii se pierd în detalii.

Sper ca părinții copiilor din aceste unități de învățământ, să nu se lase călcați în picioare de niște fosile comuniste. Nu cred că fizicul sau vestimentația poate influența viitorul unui student. Însă un profesor învechit, cu metode de pe vremea bunicii, poate influența negativ copiii.

17 comentarii

  1. Voi ramane mereu partizanul ideei ca apartenenta la o institutie cum este cea de invatamant incepe prin respectul hainelor pe care le porti. Nu haina face pe om … insa il ajuta sa inteleaga ca face parte dintr’o comunitate respectabila iar modul in care este imbracat in respecta in primul rand pe el. Ok .. sunt ProUniforme scolare dar … DAR … cu conditia ca acestea sa nu aminteasca nici de armata si nici de manastire … iar regulile sa fie stabilite de comun acord intre fiecare scoala si cei care o frecventeaza … pentru ca respectul sa fie reciproc.

    Oi fi o fosila comunista si eu?! 😀

  2. După părerea mea aceste reguli (dintre care unele absurde) vin cam târziu și în disperare de cauză / sau din cauza disperării. Unele reguli au o susținere de sănătate fizică, de exemplu tocurile nu mai înalte de 5 cm, pentru că sistemul osos riscă să capete deformații (osificarea devine completă pe la 25 de ani). Altele, cum ar fi recomandarea ca pantalonii să nu aibă vedere la chiloți, fustele să aibă o lungime rezonabilă…țin de sănătatea morală. În fond li se cere elevilor să aibă o ținută decentă. Ideea ar fi că fetele nu trebuie să arate ca și când sunt plătite cu ora, iar drumul din bancă la tablă ca o defilare pe catwalk. Pe de altă parte, felul cum își ține un tânăr părul, atâta vreme cât nu găzduiește păduchi sau alte lighioane, este treaba lui și numai a lui, cum treaba lui e cât de des se rade. De altfel, rasul prea des nu este recomandat tinerilor, pentru că îmbătrânește tenul. Una peste alta, eu cred că adevărata cale este cea de mijloc: reguli rezonabile, dar reguli. Părerea unuia care a purtat plete și ca elev înainte de 89 (cu o rirectoare de liceu activist de partid!), și ca profesor după…Și ca să răspund întrebării tale (care e oricum retorică, dar nu mă pot abține): dacă este motivat și vrea să învețe, elevul poate fi premiant și hirsut ori cu lenjeria la vedere.

  3. Mi-am amintit că am citit undeva că în perioada interbelică fiecare liceu avea propria uniformă. Care constituia unul dintre motivele de mândrie atât a entității școlare, cât și a tinerilor. Își doreau să ajungă la un anumit liceu de dragul uniformei. Cred că Păstorel a scris ceva despre asta, dar nu sunt sigur. Cu privire la ținuta vestimentară a elevilor, cred că psihologii școlari ar trebui să aibă un cuvânt de spus. Ăștia sigur nu au cum să fie fosile comuniste, că de pe la sfârșitul anilor 70 facultățile de psihologie au tras obloanele. L’ancien régime ne considera prea perfecți pentru a avea nevoie de psihologi; consecințele -mi se pare- le vedem, printre altele, în educația pe care le-o oferim/sau nu copiilor noștri.

  4. Sa sti ca nu doar in Baia Mare se intampla. Eu sunt din Dambovita, si la liceul unde invat eu un profesor l-a dus la director pe un coleg de-al meu din cauza ca avea barba..

  5. Păi atunci trebuie instituite și reguli pentru părinți. Să vină la școală tunși, rași și frezați, cu temele de părinți făcute, vocabular și caiet de cuvinte deosebite 😉 Normal ar fi ca fetele să nu se îmbrace ca niște matracuce pentru că așa sunt educate de acasă, spre un paregzamplu.

  6. Nu sunt de moda veche insa, cu parere de rau, se vede foarte clar ca elevii din ziua de azi sunt interesati de altele numai de carte nu (vezi rezultate pe la bac in ultimii ani) si, cred eu, probabil asa au crezut profii de cuviinta ca ii mai pun un pic cu picioarele pe pamant….

  7. Nu i-a facut nimic pana la urma, pentru ca profesorul care l-a dus e cam sarit de pe fix, a ramas cu conceptiile lui de comunist, si stia si directorul asta.

  8. Acum inteleg de ce la toate liceele din BM nu am vazut decat FETE IN BIKINI, si nu in pantaloni (scurti)… Fiindca li s-a interzis sa umble in acestia din urma….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*