Rezistența băimăreană

Nu e invenția mea, însă îmi place la nebunie cum sună. Acest titlu descrie modul în care sunt făurite caracterele oamenilor din această zonă. Orașul, aflat la granița dintre Crișana și Maramureș, este, posibil, una dintre cele mai bogate zone multiculturale din România.

O zonă pe care nu au reușit să o îngenuncheze imperii, regate, iar acum, o vor sfărâma fără milă cei care se ocupă de problema regionalizării. Oamenii, care se prefac că se ocupă de acest proces, vor modela harta țării după bunul plac și interes.

Baia Mare și întreaga zonă va fi alipită unei regiuni cu capitala la Cluj, așa-zisul motor economic al Ardealului. Totuși, să nu uităm că de aici au plecat în ultimii ani cei de la Nokia, Ursus și Napolact. Iar cei care au venit sunt prea puțini și nu pot să fie viabili din punct de vedere economic pentru o întreagă regiune.

Dacă scuza economică nu va fi credibilă, având în vedere fuga unora de pe acolo, se va invoca  puterea universitară. Să fim totuși realiști, zic eu, Oradea, Târgu-Mureș, Timișoara chiar și București , toate sunt centre universitare care atrag tinerii din zona noastră. Prin urmare, și această ipoteză cade.

Tradiția și cultura maramureșeană, oșenească este mai cunoscută decât oricare altă cultură de prin zona nord-vestică. Astfel, o alipire forțată la Cluj, va conduce la pierderea șansei de a străluci așa cum trebuie a acestor culturi. Să le arătăm că nu pot ei drege busuiocul fără să treacă și pe la noi.

După pui de moroșan, să nu dai cu bolovan…

Sursa foto.

22 de comentarii

 1. Nu prea reusesc sa vad ca lumea poza, dar din cate vad eu sunt superbe statuile…

 2. sa inteleg ca au si activitati ‘cultural-artistice’ cei care locuiesc provizoriu acolo.Pana la urma poate scot si ei ceva bun…

 3. Vor fi beneficii si minusuri. Pe de o parte nu e bine sa ca orasul sa creasca in umbra Clujului, pe de alta parte vor intra niste bani…

 4. Excelent articol! Regionalizarea proastă e mai rea decât păstrarea actualei administraţii iar Clujul e „Bucureştiul Ardealului”, cum i-am zis de atâtea ori. Nu prea agreez clişeele, nici „patriotismul local”, da’ dl. Boc&Compania ar trebui să meargă „la oraş”, la Târgu Mureş de pildă, să vadă că se poate face treabă fără pretenţii de „capitala Transilvaniei” şi buricu’ pământului, mai ceva ca la Cluj-Napoca.

 5. Eu sper ca regionalizarea sa nu aduca schimbari in clultura oraselor mici, adica fiecare sa-si pastreze identitatea, insa cred ca o sa fie greu.

 6. Nu sunt un adept al acestei regionalizari care pare un „proiect” facut pe genunchi (si nu doar pt zona ta). Dupa stiinta mea, Maramuresul a fost mereu o regiune istorica bine definita, avand „granitele” la fel de bine stiute de toata lumea (sau ma rog asa ar trebui), legatura cu zona Clujului fiind cam fortata, zic eu.
  Poate ca totusi pana la decizia finala or mai analiza oameni competenti si vor gasi si rezolva hibele unui proiect util, dar care ar trebui pus in paractica cu cap, deocamdata (ma repet) este un ceva „pompieristic”.

 7. La modul in care e gandita la ora actuala, sigur va fi falimentara. O regionalizare facuta cu cap, va fi un adevarat succes.

 8. Nici eu nu simt nevoia sa ma infratesc cu Bucurestiul.Sa infiintez o „rezistenta”pe langa inchisoarea Doftana(asta mi-e cel mai aproape)?:))

 9. Romania = Birocratie
  Nu inteleg de ce naiba nu era bine sa ramana „resedinta” la Baia Mare. Acum daca e ceva va trebui sa mergem la Cluj sa stam si pe acolo o zi intreaga ca in final sa nu rezolvam nimic.

 10. Pentru binele tau si al meu. Daca dorim sa progresam, trebuie sa taiem cordonul ombilical care ne tine de Bucale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*