Românesc sau import?

produseimportRăsfoind presa online băimăreană, am descoperit un material despre frustrarea țăranului moroșan. Omul, care își iubește pământul mai mult decât orice, se plânge de condițiile de pe piața de alimente. Supermarketurile ne oferă o gamă variată de produse. la prețuri mult mai atractive.

Însă, aici intervine dilema cumpărătorului autohton: să ajute țăranul român cumpărând de la el sau să susțină mașinăria de produse a străinilor? Mulți dintre noi aleg produsele în funcție de cel mai mic preț. Din păcate, pentru țăranul moroșan, nu el oferă acest preț.

Apoi, lumea crede că produsele românești sunt bio. Mare greșeală, nici măcar produsele agricole ale bunicilor mei nu erau bio și ei foloseau îngrășământ chimic. La fel face și lele Florica din piață, chiar dacă nu vrea să recunoască. Legumele și fructele au nevoie de ajutor pentru a face față la toate intemperiile naturii, iar mulți comercianți apelează la produse chimice. Astfel, gustul unui produs din piață sau de pe raft nu e diferit în ultimii ani.

Din păcate, chiar și obiceiul cumpărătorilor s-a schimbat, acest lucru e tot spre disperarea țăranului. Majoritatea aleg să își facă cumpărăturile o dată pe săptămână în cadrul supermarketurilor. Acolo, se găsește aproape tot ce trebuie pentru supraviețuirea unei familii.

De 10 ani de zile, țăranul român ar fi trebuit să își schimbe stilul de vânzare, însă, el a rămas la fel de învechit și nu vrea să renunțe la prețurile exagerat de mari. Munca e multă, investiția la fel, dar eu cred că același lucru se pretează și la cei care muncesc pentru supermarketuri. Doar că ei au progresat și la ora actuală sunt cei mai câștigați dintre fermieri.

Îmi place să fac cumpărăturile la piață, am „țăranii” mei și până acum nu m-au dezamăgit. Sper totuși să nu își ridice prețurile prea mult, pentru că atunci voi fi nevoit să apelez și eu la supermarket.

Sursa foto.

28 de comentarii

  1. Si eu prefer sa cumpar de la tarani, desi au preturi piperate. De la an la an observ totusi ca nici ceea ce vand ei nu mai are gustul si aroma de altadata… :((

  2. Și eu tot din piață cumpăr legume și fructe. De la supermarket doar alimente de bază, nici măcar carne. Am descoperi producători de ale căror alimente sunt mulțumită și îi prefer. Consum puțin mai mult timp, dar merită.

  3. Și eu mai-nainte mi-am cumpărat niște spanac din piață. Puteți spune ce vreți, dar fructele și legumele de sezon din piețe, sunt mult mai gustoase decât cele din supermarket. Spun de sezon fiindcă nu te poți aștepta să cumperi căpșune din piață în toiul iernii, și să fie românești.

  4. Mie piata nu mi-e la indemana. Cand pot merg sambata la targul saptamanal in rest cumpar de la supermarket.Mi-e asa dor de un pepene romanesc dulce si zemos!

  5. Si mie, dar anul trecut nici aia care cica au venit din Sud, nu mai aveau pepeni gustosi. Iar atunci cand am fost la mare am sperat sa gasesc macar acolo, dar nu a fost sa fie.

  6. Din pacate la Cluj s_au dat de multe ori amenzi unora prin piata dupa ce s-a dovedit ca de fapt cumparasera marfa en gros de la un depozit si o vindeau ca fiind „bio” din gradina proprie
    Cumpar doar de la tarani , de la sat

  7. Taranul isi lucreaza pamantul toata vara si toamna trebuie sa aiba sanse sa isi vanda produsele undeva. Importul e de tot… sunt bagate tot felu de prostii in fructe si legume. Eu aleg mai bine fructele si legumele alea mai urate decat sa dau bani pe prostii.

  8. Eu de la țărani cumpăr, nu am intrat în supermarket de vreun an. De ce? Așa înțeleg eu să încurajez producătorul autohton, chiar dacă o fac pe buzunarul meu.(Priviți-le mâinile crăpate, prețul se regăsește și acolo). Mi s-a pus pata pe supermarketuri pentru că vând niște ciurucuri. Așa că, Ida-mama și Irma-neni îmi dau legume și zarzavaturi, iar carnea o iau de pe unde apuc, pe la țară, mai tai un porc de la țăran, o găină tot așa…Și măcar am satisfacția că banii mei nu merg la ”export”.
    PS Ca să nu mai vorbim că și produc ceva roșii, ardei, ceapă, salată, vinete și alte minuni bio(pe bune) în grădina mea.

  9. Am omis ce era mai important:fructele din livada mea, care nu sunt bio, dar sper că vor fi într-o zi:)

  10. se pare că avem o plăcere morbidă în a ne „sinucide” agricultura, economia, sănătatea şi tot ce ţine de ţara noastră. 😐

  11. Degeaba exista tarani corecti, daca oamenii stiu foarte putine lucruri despre produsele naturale.
    Majoritatea cumparatorilor asteapta de la tarani marfa de calitate si ieftina. O sa ajungem acolo numai daca o sa reusim sa vrem sa avem o ferma. De ce spun „vrem” ? In majoritatea cazurilor, fermierii au castiguri mult mai mari, daca vand marfa de calitate mai slaba (nu BIO, nu naturala) la pret de engro.

  12. Ar trebui si statul sa se implice mai mult in productie, insa ca de obicei nu avem la ce sa ne asteptam de la ei.

  13. Şi totuşi, sunt diferenţe între produsele din piaţă şi cele aduse din alte ţări. Foarte puţin cumpăr de la supermarket, nici nu îmi place să merg acolo. În schimb, îmi place să cumpăr din piaţă cam orice, mere care nu sunt perfecte, dar au gust, fructe, legume atunci când este sezonul lor… Şi aici preţurile din piaţă nu sunt chiar atât de mari comparativ cu cele din supermarket.

  14. Te cam înșeli când spui: „produsele agricole ale bunicilor mei nu erau bio” Ce foloseau chimic??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*