Se dă de gratis

O dată cu descentralizarea forțată a actualului guvern, se vor întâmpla multe lucruri interesante. În primul rând, multe clădiri și terenuri vor trece din (ne)grija statului în cea a administrațiilor locale. Un lucru aștept de foarte mulți ani, de primăriile din țară.

În Baia Mare avem multe, extrem de multe de recuperat și corectat. De-a lungul anilor, guvernele României au neglijat cât se poate de mult orice teren sau clădire. Așadar, avem destul de mult de lucru, trebuie să punem osul la muncă.

La ora actuală, oamenii din primărie trebuie să fie puși la punct cu accesarea banilor europeni. Din sute de milioane de euro, am putea să accesăm și noi câteva milioane. Avem de restaurat o colonie a pictorilor, un centru nou al orașului și un cinematograf Dacia demodat.

Primarul pare sigur pe el, iar asta nu poate decât să ne dea încredere. Așteptăm cu mare interes prezentările viitoarelor investiții. Dacă chiar ne dorim să fim o mică Viena a estului.

15 comentarii

 1. Nimic nu-i gratis în ziua de azi, Robi. Nu accesăm fondurile europene așa cum ar trebui, pentru că acolo e greu să furi, e mai simplu de la bugetul local sau de stat.

 2. Eu zic sa-ti iei adio de la cinematograful ala.

  Venerabilele cinematografe din vremea comunismului, numite invariabil Central, Victoria, Dacia, Orizontul sau Forum (la fel cum, intr-o vreme, oricare dintre statiunile montane ale Romaniei avea propriul ei hotel Alpin sau Bradul) sunt sortite pieirii. In primul rand din cauza nepasarii autoritatilor, apoi din cauza unui nivel de trai tot mai scazut – nu cred ca un cinema de sine statator ar putea genera veniturile necesare pentru a-si acoperi cheltuielile.

  In Iasi exista Victoria, un cinema in buricul-buricului-targului, peste drum de Piata Unirii, modernizata si cosmetizata cu mare tam-tam, cu bani europeni si tot tacamul. Din 2003, de cand am venit prima data in Iasi, obiectivul este lasat prada unei degradari continue.

 3. Sunt convins ca i-ar sta foarte bine ca un morman de moloz… Ceva imi spune ca nu e suficient de degradat, ca sa fie luat pe nimic de vreun smecher care sa-si faca discoteca.

 4. Şi în Bucureşti ea o clădire istorică ce adăpostea la parter un cinematograf de cartier, Dacia. Se ştia că e protejat de lege dar a fost culcat la pământ, ca şi clădirea Pieţei Matache din apropiere, altă clădire din patrimoniu.
  Aşa că dacă edililor le convine, restaurează ce e de restaurat, dacă nu, culcă la pământ, din raţiuni de neînţeles. Da, e lege. Şi?!

 5. Poate aşa învaţă şi ei să scrie proiecte europeane. U.E. ne dă bani şi noi nu îi vrem sau îi luăm ca să-i băgăm în buzunar!

 6. Eu sunt de parere ca aceasta descentralizare e un mare rahat.. da mana libera primariilor sa faca ce vor ele. Daca vor ca rudele primarilor sa aibe impozite 0, si dusmanii 90%, asta pot face.

 7. Ai să râzi, dar cinematografele și încă ceva -nu-mi amintesc acum, dar când o voi face îți spun – nu vor intra sub incidența legilor descentralizării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*