Unde s-au ascuns studenții ???

S-au terminat și admiterile pentru facultăți, iar decanii încep să își lingă rănile. Rezultatele dezastruoase de la BAC și numărul tot mai mic de tineri, au adus un deficit major la facultățile din țară.

În Baia Mare, situația e destul de gravă, de la preluarea facultății noastre de cei din Cluj, oamenii au întors efectiv spatele instituției. Sute de locuri au rămas neocupate, fie ele la buget sau la taxă. Bani mai puțini și o situație incertă.

Liceenii băimăreni, într-o proporție covârșitoare, preferă centrele universitare din țară, iar acest lucru ar trebui să dea de gândit. În primul rând, e evident că facultatea nu are o paletă atractivă, din punct de vedere al specializărilor.

Situația incertă a instituției, suntem, vom fi sau nu vom fi ai Clujului îndepărtează tot mai mulți elevi. Pentru cei care țin în mână destinele acestei instituții, ar fi bine să rețină că nu trecutul și renumele fac o facultate atractivă.

Avem facultate de minerit, dar nu avem mineri. Avem o specializare cu un nume pompos, Studii Canadiene, care sincer nu înțeleg la ce te-ar ajuta în viață. Aici, trebuie să schimbăm ceva. Altfel, cât de curând, instituția își va închide porțile.

 

12 comentarii

  1. Din păcate Baia Mare nu e un centru universitar important la nivel național și acest lucru se simte.

    După preluarea UNBM de către Universitatea Tehnică, clujenii au aplicat în Baia Mare aceleași reguli ca și în Cluj.

    Mă refer în primul rînd la politica taxelor. Și ceea ce poate părea rezonabil în Cluj, e de multe ori prea piperat la noi.

  2. Cine mai caută minerit acum, când se vede clar că nu există locuri de muncă pentru cei care termină facultatea asta? Iar despre Studiile Canadiene, o facultate cu un astfel de nume e un caraghioslâc.

  3. Ha, Ha Studii Canadiene. Asta chiar ca e de risul lumii. Ii pregateste pe noi emigranti?

  4. De fapt Bolocra, interesul lor este foarte simplu, să ne facă să jucăm după regulile lor, ţinând cont că pentru master plătim extrem de mult, iar ziua de azi când aplicat pentru un job, mai bun conform nivelului de studii absolvit, ne spune alb în faţă, că contează liceul şi experienţa pe domeniu, studiile superioare nu ne ajută, cel puţin nu la firma noastră. Păi cum să mai optezi pentru nişte studii superioare când eşti plătit ca un muncitor cu studii medii sau liceale?

  5. Mulţi oamenii se întreabă de ce să mai investesc o avere în educaţia mea, când în România majoritatea firmelor doresc să mă plătească la nivel liceal, pentru că ei să plătesc salarii mici, iar ei să câştige restul pe care l-ar platii unui muncitor cu studii superioare. Practica contează în mare parte, pentru ca ei vor fii productivi, iar câştigurile lor vor fii mai mari, din măsură ce investesc puţin si castiga triplu.

  6. Multi dintre cei care au terminat facultate sunt angajati si trecuti in acte doar ca si oameni cu studii liceale.

  7. „l-ar platii”? „vor fii”? Se pare ca nu ati investit mult in educatie. SI nici macar in cea liceala, dupa cum scrieti. Nicio problema, la Studii Canadiene stiu ca nu o sa ajungeti. Nu meritati, dupa cum scrieti.

1 trackback / pingback

  1. Unde s-au ascuns studentii???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*