Ardealul de Nord, dorinta unui oras

Centura impotmolita
Catalin Chereches, cel mai iubit dintre baimareni

Poate deja va enerveaza, dar azi mi-am adus aminte de o afirmatie a primarului Baii Mari. Catalin Chereches a declarat la Toamna Baimareana, in fata a 30.000 de oameni ca Baia Mare este capitala Ardealului de Nord. Si vreau sa va spun ca aceasta afirmatie a primit ropote de aplauze.

Orasul nostru tot timpul a avut o frustrare istorica. Ardealul de Nord reprezinta o zona extrem de frumoasa, care oricand poate sa faca fata la celelalte regiuni ale tarii. Din pacate de-a lungul istoriei, noua mereu ne-a luat fata Satu Mare si Cluj. Vrem, nu vrem sa recunoastem asa a fost.

In secolul XX s-au schimbat lucrurile si Baia Mare datorita colonizarii masive facuta de comunisti ajunge de la un numar de 50.000 de locuitori in 1956 la 140.000 in 1992. Sa nu mai vorbim de industrie. Acolo am luat fata la majoritatea oraselor din intreg Ardealul, nu doar cel de Nord.
Bine, acum cu timpul am mai scazut noi ca numar de locuitori, undeva e si normal, dar tot ne-am pastrat in jur de 120.000. Putem linistiti spera la o capitala a unei regiuni, de ce nu o regiune care sa se numeasca Ardealul de Nord. Primarul, asa se zvoneste, ca este un adept al regionalizarii, cum sunt si eu, si nu va renunta la o regiune in care Baia Mare sa fie vioara numarul 1.
Stiu, e greu. Dar daca iesim si atunci cand se decide regiunea vreo 30.000 de oameni, sunt convins ca cei din “buricul” tarii, vor decide in favoarea noastra.

P.S.: Vreti, nu vreti sa recunoasteti, in subconstient majoritatea va doriti regionalizare si descentralizare…

Sursa foto:emm.ro

Comentarii

  1. By robbie

  2. By cronicasportiva.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *