Ardealul de Nord, dorinta unui oras

Poate deja va enerveaza, dar azi mi-am adus aminte de o afirmatie a primarului Baii Mari. Catalin Chereches a declarat la Toamna Baimareana, in fata a 30.000 de oameni ca Baia Mare este capitala Ardealului de Nord. Si vreau sa va spun ca aceasta afirmatie a primit ropote de aplauze.

Orasul nostru tot timpul a avut o frustrare istorica. Ardealul de Nord reprezinta o zona extrem de frumoasa, care oricand poate sa faca fata la celelalte regiuni ale tarii. Din pacate de-a lungul istoriei, noua mereu ne-a luat fata Satu Mare si Cluj. Vrem, nu vrem sa recunoastem asa a fost.

In secolul XX s-au schimbat lucrurile si Baia Mare datorita colonizarii masive facuta de comunisti ajunge de la un numar de 50.000 de locuitori in 1956 la 140.000 in 1992. Sa nu mai vorbim de industrie. Acolo am luat fata la majoritatea oraselor din intreg Ardealul, nu doar cel de Nord.
Bine, acum cu timpul am mai scazut noi ca numar de locuitori, undeva e si normal, dar tot ne-am pastrat in jur de 120.000. Putem linistiti spera la o capitala a unei regiuni, de ce nu o regiune care sa se numeasca Ardealul de Nord. Primarul, asa se zvoneste, ca este un adept al regionalizarii, cum sunt si eu, si nu va renunta la o regiune in care Baia Mare sa fie vioara numarul 1.
Stiu, e greu. Dar daca iesim si atunci cand se decide regiunea vreo 30.000 de oameni, sunt convins ca cei din „buricul” tarii, vor decide in favoarea noastra.

P.S.: Vreti, nu vreti sa recunoasteti, in subconstient majoritatea va doriti regionalizare si descentralizare…

Sursa foto:emm.ro

6 comentarii

  1. cineva mi-a zis că, aflat la adăpostul aburilor de alcool, Cake a zis prima dată că vrea să facă din Baia Mare capitala României. :))

  2. deacord cu descentralizarea. TB a propus, s-a strambat din nas, nationalistii de 2 lei sar de fund in sus, mai greu. cand era in opozitie pe marginea acestui subiect, ponta facea spume la gura. de cnad e la guvern, parca mai ieri l-am auzit punand problema descentralizarii pe tapet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*