Artiști bătăuși

Am atâtea cuvinte de laudă la orașul meu, încât nu îmi ajunge un blog ca să mi le expun. Cel mai mult mă mândresc cu partea culturală a acestui oraș. Aici, în munți, departe de tot, niște oameni, la începutul secolului XX, au pus bazele unei școli de pictură.

În decursul câtorva ani, orașul minier a avut onoarea să fie vizitat de pictori renumiți. Aceștia au pus bazele unei colonii și acolo și-au construit clădiri, unde au putut crea în voie și fără să fie deranjați.

La începutul secolului XXI, administrația locală încearcă să aducă această zonă la nivel european. Turismul cultural ar putea să aducă doar beneficii orașului, dar pentru asta e nevoie de renovare. Bani și voință există, însă ca la orice se găsesc și oameni care au ceva de comentat.

Artiști consacrați, care nu mai calcă prin Colonia Pictorilor de zeci de ani, se opun intențiilor administrației locale. Motive puerile, pentru că de data asta chiar mi se pare o idee strălucită a ”luceafărului băimărean”, primarul Cătălin Cherecheș.

Sper ca oamenii să își rezolve divergențele, pentru că orașul acesta are nevoie de turiști. Iar Școală Băimăreană de Pictură  are potențial să atragă oameni iubitori de artă și cultură.

Foto

11 comentarii

  1. Pentru orice iniţiativă şi proiect există obligatoriu un Ghiţă-Contra care poate habar n-are cum stau lucrurile, dar simte nevoia de a afec opoziţie.

  2. Ideea ar putea fi bună, însă mai e de văzut dacă se pune în aplicare. Cum vine unul cu o idee bună, cum cei din jur vor să-l convingă că-i proastă. Aşa-i la români. Şi nu ştiu dacă binele se poate face cu forţa.

  3. Nu știam că există o astfel de colonie. Este o zonă situată în oraș sau în afara orașului?

  4. Dacă te-ai informa și din alte surse decât organele media aservite „luceafărului băimărean” ți-ai putea forma o imagine mai completă și mai obiectivă despre acest subiect. Merită urmărit acest filmuleț: http://www.youtube.com/watch?v=NcKCsnfZAxQ&feature=player_embedded
    (în special interviurile de la 18:00 și 31:50 )

    Este foarte bine că primăria dorește să renoveze clădirile Coloniei Pictorilor, dar oare nu ar fi normal ca pentru un proiect de o asemenea anvergură să se organizeze un concurs de proiecte și să câștige cel mai bun?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*