Roșia Montană, stop!

Au câștigat, cel puțin asta lasă de înțeles guvernul. Protestatarii din ultima săptămână, au reușit să oprească exploatarea de la Roșia Montană. Victorie uriașă a unei societăți civile autohtone, pe care eu personal nu o credeam în stare de așa ceva.

Fiind băimărean, știu efectele cianurii, înțeleg perfect ceea ce poate face folosirea acesteia în exces. Eu, personal, susțin deschidere perimetrelor miniere, însă folosirea cianurii în cantități mari nu mă încântă. Putem lua exemplu de la alte țări.

Și noi avem aur, destul de mult chiar, însă pentru noi nu a ieșit nimeni în stradă. Aveam uzina de tratare chiar în plin oraș, însă nu a interesat pe nimeni. Niciunul din cei zeci de mii nu a strigat pentru Baia Mare, deși noi am pățit-o și suntem pe cale să o pățim din nou.

Cianura omoară, asta o știm cu toții. Însă, folosită în cantități optime (cum o fac Finlanda, Noua Zeelandă, Africa de Sud) aduce locuri de muncă și bani mulți. La noi, cu siguranță, e vorba de mult mai mult. Politicul a învrăjbit oamenii. Îmi pare rău pentru cei din Roșia Montană, pentru că nimeni nu vine cu alte soluții.

Foto.

16 comentarii

  1. Ai dreptate intr-o anumita masura, problema se pune altfel, daca trebuie interzisa cianura in exploatarea aurului oriunde in Romania sau daca nu, sa lasam sa inceapa exploatarea si la R.M.pe considerentul ca avem antecedente la Baia Mare si la Certej (sta ca sa nu fim ipocriti)
    Intrebarea mea este alta, daca in Rosia Montana erau si alte locuri de munca, alternative, RMGC nu ar fi lasat deoparte lozica cu: „exploatarea aduce locuri de muncă și bani mulți”. Bani multi pentru cine? Si de ce nu cedeaza daca de atatia ani sunt tot amanati cu inceperea exploatarii? De ce nu ar fi bine sa inceapa peste inca 50 de ani exploatarea la R.M.? Daca prin absurd, in perioada comunista ar fi fost extras tot aurul si argintul prin cianurare, oamenii de acolo cu ce s-ar fi ocupat,ce-ar fi muncit- chiar nu exista nici o alternativa la minerit!?Sau nu se vrea alternative!
    Pentru ca odata si odata tot se vor termina resursele respective!

  2. …doar minerit. Dar in 20 de ani vor fi obligati sa faca altceva pentru ca zacamantul,cf.G.C., va putea fi exploatat doar 15-16 ani, pe urma sayonara si-un praz verde.

  3. Nu ştiu dacă în zona respectivă ar putea aduce un alt investitor pe o ramură industrială diferită (alta în afară de minerit) pentru că o să apară vechea problemă: zona respectivă nu are infrastructura pusă la punct.

  4. Macar au dat roade protestele. Ca tot ziceai de exploatarile din Baia Mare. Se mai extrage ceva in zona? Nu sunt deloc la curent cu ce se intampla pe acolo.

  5. Oamenilor din Rosia Montana nu li s-a dat nici o sansa. Faptul ca s-a declarat zona monoindustriala le-a luat orice posibilitate de a face altceva.E zona de paduri, poate se putea face mobila sau se puteau creste animale. Parca reconversia profesionala era la moda, lor de ce nu li s-a propus? ca sa creada ca singura lor sansa la supravietuire e RMGC?

  6. Eu nu vad deloc bine Rosia Montana. Sper doar sa nu se intample asa cum imi spune mie intuitia ca se va intampla.

    Am vazut ca multi oameni spera la locuri de munca acolo. Oameni buni, strainii nu vor avea nici un interes sa creeze locuri de munca pentru zeci de ani si sa reinvie mineritul traditional. Vor veni cu utilaje, vor folosi cianura in cantati care vor distruge orice farama de viata pentru urmatoarele decenii si orice va fi nevoie sa exploateze cat mai rapid si sa plece.

    In urma lor nu va ramane decat un tinut mort si oameni bolnavi.

    Sa speri ca exploatarile vor fi facute precum se fac in Finlanda sau Noua Zeelanda ma fac sa ma bucur ca esti un om optimist 🙂

  7. Putem, cum sa nu insa trebuie sa fim atenti cand o facem. Din experienta mea de viata cel mai adesea optimismul fara realism se transforma in dezamagire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*