Bisericile ca ciupercile

        Nu sunt primul, dar nici ultimul care sesizeaza numarul mare de biserici construite in orasul nostru. Nu cred ca exista cartier unde sa nu se afle o cladire emblematica pentru unii oameni, dar care inghite banii nostrii fara sa ne intrebe daca ne si dorim acest lucru.
        Dupa 1990, in Baia Mare au inceput sa rasara bisericile una dupa alta. Acest boom era de asteptat, dat fiind vorba de o tara majoritar ortodoxa, care a avut de suferit in perioada comunista. Singura problema e ca s-a construit haotic si peste tot. Nimeni nu s-a gandit ca 18 biserici intr-un oras cu 70000 de ortodocsi e un numar prea mare totusi. Nu mai pun la socoteala si bisericiele celorlalte confesiuni si secte, care au tot aparut si continua sa apara. Stiu ca pe unii nu ii deranjeaza, dar totusi inainte sa fie construita o noua biserica, e bine sa ne gandim ca sunt tineri casatoriti care nu au unde sta, sunt copii prin centre de plasament care au nevoie de ajutorul nostru si nu de biserica care, sa nu uitam in 89 in Timisoara, a inchis usa cand s-a tras.
       Eu sper ca numarul lor sa se opreasca si sa investim in orasul nostru, in oamenii din acest oras. Ar fi bine o consultare publica inaintea fiecarei noi aparitii bisericesti, iar cand spun consultare nu ma refer la batraneii care sunt usor de manipulat, ci la oamenii care chiar au argumente pro sau contra.

2 comentarii

  1. doar la mine in cartier sunt doua bucati, la o distanta de cel mult 200 de m. unde mai pui ca in apropiere de ele se construieste si catedrala…

  2. Si ma gandesc, ca tot li se pare putin.. De s-ar putea toti s-ar face preoti, toti si-ar face biserici, ca omu ii credul si usor de manipulat…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*