Cioban erou

Fiecare națiune de pe planeta aceasta are câte un personaj mitic. Un erou, un om simplu care se ridică dintre cei săraci pentru a reuși. Prin orice mijloace, în cazul acesta, scopul scuză modul prin care ajunge acolo. Francezii îi au pe mușchetari, englezii îi au pe călăreții din era medievală, noi ne mândrim cu ciobanii.

Cuvânt de origine otomană, a fost repede adoptat de populația din Muntenia. Oameni harnici, cu îndeletniciri vechi în păstorit. Cu timpul, în Câmpia Dunării, au ajuns din ce în ce mai multe popoare migratoare cu îndeletniciri asemănătoare.

Așa s-a întâmplat și cu familia prim-ciobanului (nu are rost să dau nume, știți voi cine este) din România. Originari din Albania, ajung repede să se îmbogățească. Strâng avere imensă și se mută cât mai aproape de București. Printre copiii lor și-a găsit loc și unul cu stea în frunte, trimis pe pământ de însuși Dumnezeu (după spusele sale paranoice).

Omul și-a dorit mai multă faimă și avere, pentru asta a încălcat și legea uneori. Acum după atâta timp, a fost pedepsit și trimis la mititica. Timp de 3 ani de zile va sta liniștit, devenind cioban-șef peste mioarele de la Jilava. O țară întreagă jelește după el, ocrotitor și filantrop al națiunii române.

Ce înțelegem noi de aici? Dacă la viața noastră dăm dovadă de spirit samaritean, ni se va putea ierta orice nelegiurie? Lăudăm și prezentăm un infractor ca pe un erou. Vrem ca legea să fie aspră și să ne temem de ea, însă dacă se aplică deplângem situația infractorilor. Cu această decizie, am speranța la mai bine.

Sursa foto.

36 de comentarii

 1. Sunt de acord cu faptul ca trebuie sa plateasca pentru greselile facute. insa, comparabil cu alte cazuri (ma refer la Huidu), nu sunt de acord cu felul in care s-a aplicat legea. Oricum, nu cred ca nea Gigi va sta 3 ani dupa gratii…

 2. Sunt doua cazuri diferite. Drept, poate parea injust, insa daca stam sa ne gandim, Becali e o vedeta si o personalitatea mult mai mare ca si Huidu. Deci nu e corect sa spunem ca Huidu nu a ajuns dupa gratii, pentru ca e vedeta.

 3. Vorbesti despre un cioban care era membru in Comisia Juridica a Senatului?

  Asta este cel mai trist in acceptiunea mea.

 4. Acum poate are mai mult timp să discute cu Tatăl din ceruri şi să-şi pască mioarele de la Jilava.

 5. Poti sa fi si cioban si intelectual si senator, dar in cazul acesta respectivul nu merita nici macar sa fie numit cioban.

 6. Din punctul meu de vedere isi merita soarta si bine ar fi ca legea sa deschida ochii si la ceilalti smecheri si sa procedeze la fel…

 7. A supărat el pe cineva de a ajuns acolo. Important e că justiţia şi-a făcut treaba. Oameni importanţi, grei, care au făcut afaceri necurate mai sunt, însă dacă stau în banca lor sunt lăsaţi în pace…până într-o zi.

 8. De ce comparam situatiile? Huidu,Becali,Nastase? Fiecare are povestea lui. Si ar mai fi niste personaje care ar putea ajunge dupa gratii ,dar nu ajung.Stim toti de ce. Si pe aceia nu i-ar mai numi nimeni eroi;e drept,nici ciobani…

 9. Da, ai dreptate. Dar si eu am dreptate cand spun ca altii fura mai mult ca el si nici vorba de pedepse, plus ca el un procent l-a dat, nu? Altii nu dau nimic, desi fura mai pe fata decat el. Apoi, el fura, e acuzat. Altii omoara, violeaza, bat, distrug vieti si se lafaie in lux, liberi ca pasarea cerului. Oare ce e mai grav, sa falsifici un act sau sa distrugi o viata, o familie.
  Vezi, aici e problema in Ro: platesc doar unii.

 10. si uite asa se roteste roata vietii. azi esti sus mine ai cazut. chiar daca uni zic ca este pe considerente politice este bine ca se face. poate intra frica in ei si se mai cumintesc.

 11. Asta e in spiritul transhumantei si al Mioritei.Cand nu esti sus, in varf de munte, mai stai si cu fluierasul de fag la cap.Si oamenii rai nu l-au lasat cu plasma si cafetiera in celula!Si nici laptop sa se spovedeasca online la muntele Atos…

 12. Eu, una, nu l-am considerat niciodată pe Becali erou, ci un fel de Bulă, de papagal, propulsat de către bani. Şi nu consider că faptele bune ar trebui să anuleze o încălcare a legii. Ai greşit, plăteşti – oricine ai fi.

 13. Personajul cu pricina își merită un sejur la pușcărică, dacă nu pentru altceva, măcar pentru modul în care sfida justiția pe toate canalele TV. Că acele canale fac din el o victimă sau un erou, păcatul lor să fie. Eu cred în teoria lui Radu Banciu, că o fac pentru datoriile ce le au la păstorul cu pricina.
  Atenție, nu trebuie confundată transhumanța cu migrația popoarelor; știu bine că o anumită istoriografie are această înclinație, dar nu e cazul.
  Păstorii sud-dunăreni (aromâni, istroromâni, macedoromâni, meglenoromâni) au ajuns și s-au stabilit și în Transilvania, Banat, Pars Crișana, Pars Maramureș șamd. Exemple: Emanoil Gojdu și Andrei Șaguna. Unii dintre ei, după un timp în care s-au amestecat cu băștinașii, au luat drumul sudului și s-au stabilit în Câmpia Română. Dacă mergi la mare cu mașina, treci prin aceste sate. Și dacă ești foarte atent observi că sunt altfel organizate decât satele celelalte.

 14. L-am omis pe Herbert von Karajan, care și el era de origine aromână…Vezi, au mai dat și genii, nu numai mizerii, păstorii fugiți din Albania sau din Grecia… 🙂

 15. Nu cred ca o sa se cuminteasca nimeni. Poate o perioada vor sta cuminit, insa nu vor renunta la tebieturile lor.

 16. Asa au facut si Nastase. Ajunsese bietul Nastase martir. Pe principiul, de ce el cand merita si altii, nu mai face nimeni puscarie. Ho fratilor, ca fac pe rand. Care cum supara stapanirea, trece la parnaie. Ce atata graba:))

 17. Uite, si pe asta l-au bagat in puscarie. Acum se repeta exact cazul lui Nastase.

 18. Conform legii, şi Huidu-lupu trebuia să îşi execute pedeapsa pe care a primit-o, doar că judecătorul a decis să fie el mai generos.

 19. 1. Nu era membru în Comisia juridică a Senatului, ci a Camerei Deputaţilor.

  2. Vestea condamnării a venit prin telefon când era în şedinţa Comisiei, aşa încât s-a scuzat faţă de colegii deputaţi că trebuie să plece la puşcărie 😀

 20. În mod curios, când istoricii anglofoni vorbesc de aromânii de pe vremuri, îi numesc „popor NOMAD de origine română care practica meserii ca păstor, văcar sau neguţător în Peninsula Balcanică” 🙂

2 trackback-uri / pingback-uri

 1. Baciule, Măria Ta! | file din poveste
 2. Baciule, Măria ta! | file din poveste

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*