Craica nu dispare

gunoaicraicaCraica va deveni un loc de picnic pentru băimăreni. Cuvintele nu sunt ale mele, ci sunt ale actualului primar din Baia Mare. Anul trecut, acesta a creat destul de mult scandal când a început să îi mute pe locatarii rromi din zona ocupată ilegal. Casele construite din chirpici și focarul de infecție din zonă au creat premisele acelei acțiuni, considerată de mulți ca fiind drastică.

Au demolat aproximativ jumătate din locuințele încropite pe terenul orașului, iar mai multe familii au fost mutate în fostele clădiri de birou din zona Cuprom. Condiții decente, pentru niște oameni care trăiau printre șobolani, mizerie și câini. ONG-urile au venit să vadă cum decurg lucrurile, spre suprinderea lor situația nu e similară cu cea a evreilor.

În plină campanie electorală, primarul Cătălin Cherecheș a promis rezolvarea pungilor de sărăcie. Atunci s-a intrat în forță, băimărenii au fost convinși și i-au asigurat postul de primar cu 86% din voturi. După o perioadă mai activă prin zona Craica, lucrurile s-au oprit brusc.

Cei mutați la Cuprom, trăiesc bine mersi, deși anul trecut li s-a promis că vor primi teren, atunci exista o astfel de soluție. Azi, încă suntem în căutare unei soluții, atât pentru cei care ocupă spațiile de acolo, cât și pentru cei care încă ocupă în mod abuziv terenul orașului.

O astfel de problemă nu se rezolvă într-un an, asta ar trebui să o știe toată lumea. Însă, problema orașului Baia Mare, e promisiunea făcută anul trecut de primar. Ne apropiem cu pași repezi de termenul limită, iar problema pare fără rezolvare. Oamenii care l-au votat încep să își pună întrebări…e bine să primească și unele răspunsuri.

Surse foto.

20 de comentarii

 1. Nu cred ca ii reprosa cineva ceva, daca nu vorbea asa in vant. A inceput, dar de la campanie incoace, nimic nou sub soare.

 2. Omiti cat scandal a existat pe tema demolarilor si cat de mult a fost impiedicat primarul de tot felul de ONG-uri. Am convingerea ca va continua si in acest an. Eu zic sa avem rabdare, ca daca nu mai sar aparatorii tiganilor, cu siguranta va reusi sa finalizeze anul acesta demolarea

 3. Nu omit, doar ca am mai vb despre. Nu e vorba de rabdare, eu unul am, ma bucur ca a inceput, insa declaratiile sale populiste ar trebui mai bine calculate.

 4. Omul s-a vazut cu sacii in caruta, iar acum asteapta sa vina urmatoarele alegerile pentru a promite acelasi lucru.

 5. Sa stii, ca din ce in ce mai multi baimareni din cartierul cu pricina, cred asa. Nu cred ca se supara nimeni, daca nu il lua gura pe dinainte.

 6. Oare o fi existand vreun oras mare care sa nu aiba la periferie o comunitate de-asta de napastuiti de soarta/ mi-e mila de ei dar nu inteleg de ce saracia merge mana-n mana cu mizeria, de ce nu incearca o minima igienizare a locului in care traiesc.Dar traind printre gunoaie cred ca ajung sa nu le mai vada, nu-i mai deranjeaza.

 7. Asta m-am interbat si eu. Ce legatura are mizeria cu saracia? De ce nu se poate fara mizerie? Asteptam raspuns.

 8. Bine că a început. Nici nu mă gândeam că problema asta se poate tezolva în doi timpi şi trei mişcări. Sperăm totuşi.

 9. Din pacate e o treaba bine gandita de candidati,promit ca incep sa faca ceva chiar se vede pentru un timp cand deodata brusc totul se opreste fara un moti bine intemeiat…si la urmatoarele alegere ia ghiciti ce se intampla

 10. Uneori ma intreb de ce a devenit un obicei sa lasam lucrurile neterminate, incepem ceva, de obicei laudabil, dar ne oprim pe la jumatate.
  Vorba Adelinei, ce legatura o avea saracia cu mizeria…da’ oare o avea si etnia vreo influenta?

 11. Nu cred ca are nimic de-a face cu etnia 🙂 Asa cum sunt rromii, asa pot fi si romanii sau maghiarii, chiar si vesticii.

 12. Eu am ramas muta cand am vazut din tren, din prahova pana in gorj, in ce hal se afla tara noastra… asa ca nu ma mai mira nimic acum…

 13. Articol scris in 2013. Suntem in 2015 si lucrurile merg inspre rau.
  Tiganii au revenit pe Craica, si-au ridicat iar acele case din cartoane si beneficiaza in continuare de un loc de pamant care nu le apartine.
  Eu locuiesc la bloc, vis-a-vis de „cartierul” tiganilor. Dimineata, deschid geamul si obtin cel mai minunat peisaj… CRAICA in toata splendoarea ei, cu tone de gunoi, cu un rau care se involbura atunci cand vin ploile si cu multi aurolaci impleticiti. Unii dintre ei, din afaceri murdare, au reusit sa-si cumpere apartamente si uite cum mi-au devenit peste noapte vecini, si nu de orisicare, ci din aceea cu 3-4 limuzine si cu chef mereu de a petrecem pana dimineata, cu muzica la refuz si pirande pe langa gratare. Asta-i viata lor, noaptea chefuiesc iar ziua se doarme.
  Am sunat, intr-o zi, la „112” in speranta ca voi avea parte de o noapte mai linistita. M-am inselat! Cu patrula de ordine alaturi, au dat muzica si mai tare, i-au invitat pe baietii in uniforma la un pahar si spiritele s-au incins si mai tare.
  Am zis ca-mi voi instala un cort in fata primariei, dar cum terenul nu este in proprietatea mea, cu siguranta as fi alungata, nu inainte de a plati si-o amenda frumoasa. Am mai zis ca nu-mi voi mai plati taxele, intrucat conditiile mele de trai in mijlocul acestei jungle nu se ridica la standardul civilizatiei; nici asta nu a functionat!
  Iarna, autoritatile le aduc lemne pentru foc, eu imi platesc gazul. Factura la apa imi vine de fiecare data incarcata, dar are si de ce; robinetul de pe Craica, pus la dispozitie tot de autoritati, curge continuu, fie iarna, fie vara. Eu imi duc gunoiul menajer la 3 blocuri distanta, ei au container la botul calului, ba mai si urla cate un tigan daca vreun roman indrazneste sa arunce gunoiul in acele containere.
  Cand se vorbeste de „orasul cel mai verde”, simt ca fac scurt-circuit. Poate verde in centrul orasului; aici, la periferie, curge mocirla si mirosul insuportabil.
  Nu va lua nimeni masuri, nu au interes si astfel de preocupari umane! Singura solutie este ca familiile de romani, din acest cartier, sa faca sesizari, petitii, reclamatii, la toate forurile superioare, sesizand Bucurestiul cu privire art. 16(1) in care se mentioneaza ca, cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari. Probabil, prin 2030, voi primi si raspuns.

1 trackback / pingback

 1. Craica nu dispare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*