De ce iubesc Baia Mare

Daca tot e ziua comerciala a indragostitilor, am sa va spun de ce iubesc la nebunie acest oras. Multi m-au intrebat cum e posibil asa ceva. Dupa ce il cunosti mai bine e imposibil sa nu te indragostesti de aceasta localitate.Mi se reproseaza ca imi duc la exagerare patriotismul local. Eu nu cred ca poti exagera cand vorbesti de Baia Mare. Un oras de care mai mereu uita lumea, dar care privit in ansamblu a oferit asa de multe.

Colonia Pictorilor si Scoala Baimareana de Pictura este poate cel mai cunoscut brand artistic din Romania. Aici s-au format generatii intregi de pictori, care pana in ziua de azi sunt venerati de catre criticii de arta. Cerul albastru al orasului i-a fermecat pe toti cei care treceau prin oras.

Mineritul, cu bune cu rele, a ajutat la cosmopolitizarea orasului. Aici au sosit oameni din toate colturile Europei Centrale si de Est. Sunt aici maghiari, romani, polonezi, germani, ucraineni si slovaci. Desi azi multi s-au asimilat, cred ca toti suntem intr-un la fel mandri de trecutul stramosilor nostri. De exemplu, trebuie doar sa ne gandim la faptul cand sau daca au existat probleme intre etnii in acest oras. Cu siguranta nu veti gasi vreun raspuns, deoarece orasul acesta are un motto: „Taria orasului e data de iubirea suprema dintre cetateni”.

Daca e sa iubim ceva mai presus de toate, acest lucru e orasul acesta. Cu rele, cu bune, el poate sa ramane un etalon doar daca hotaram sa ne implicam. Sa avem grija de el, sa povestim prietenilor si cunostintelor din alte orase. Veniti la Baia Mare, va garantez ca nu veti regreta. Avem cu ce sa va tinem ocupati, avem ce sa va aratam.

Sursa foto: facebook.com/ILoveBaiaMare

27 de comentarii

 1. Bravo … mi-ar placea sa spun acelasi lucru despre orasul in care m-am nascut sau despre cel in care locuiesc …

 2. Am fost o singura data in Baia Mare, cand eram copil, am primit de la niste cunostinte „un buchet” de flori de mina pe care l-am pastrat ani in sir pe sifonier.

 3. Frumos vorbesti de orasul tau. Galatiul are si el farmecul lui, poezia Dunarii, insa e prea mare pentru inima mea boema. Imi place, il iubesc, dar cunoscand Mangalia cativa ani cred ca imi este mult mai aproape de sufletul meu.

 4. Bravo, pentru ca reusesti sa vezi partea buna, optimista,frumoasa a locului in care traiesti…

 5. Si odata ce te indragostesti de el iti ramine in suflet toata viata ta.

  Adrian B.

 6. Cunosc un domn care a copilarit in Baia Mare si care si-a pierdut o mana in minele de acolo.
  Si eu iubesc orasul asta, desi are si parti proaste. Dar nu pot vorbi doar despre el… :))

 7. Baia Mare are foarte multe calitati privind estetica urbana… Are parcuri si strazi pline de verdeata. E curat, asta multa lumea o spune (inclusiv turistii straini). Centrul vechi e cochet si de cand s-au renovat cladirile si s-a pastrat arhitectura, arata ca o mica bijuterie. Primarul indiferent cum este el (cu bune si rele) face multe pentru orasul Baia Mare si se vede 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*