Despre valorile morale

Trăim într-o lume bolnavă rău sau valorile morale, după care mă ghidez eu, sunt depășite. Săptămâna trecută a murit un actor american, ăla de era furios și iute. Săptămâna aceasta a murit unul dintre cele mai mari personalități pe care le-a avut lumea, Nelson Mandela.

În timp ce o lume întreagă plânge trecerea în neființă a celui ce a fost Madiba, la noi în țară ghici ciupercă ce…tinerii pasionați de motoare din Timișoara, București etc au organizat curse de mașini, în memoria lui Paul Walker.

Nu spun că moartea unuia sau altuia ar fi mai puțin importantă, însă moștenirea pe care au lăsat-o cele două personaje este cu totul diferită. Walker, a fost un actor mediocru, în timp ce Mandela a demonstrat ce înseamnă să fii OM, probabil una dintre cele mai mari personalități ale secolului XX.

Cred eu, poate greșesc, că într-o lume fucked up ca a noastră, cinstirea memoriei unui OM ca Mandela este un lucru de onoare. De la el avem ce învăța și ce să transmitem generațiilor viitoare. Cred că Nelson Mandela a fost, este și va fi un erou mondial, în timp ce Walker, va rămâne un erou național…în România.

 

25 de comentarii

 1. E trist, dar adevărat. Cîți oameni din Romania știu cine a fost și ce a făcut Mandela? Cu singuranță mai mulți au auzit de Paul Walker 🙁

 2. Mandela face parte din ceea ce se numeste conceptul „politically correct”, concept pe care nu-l sustin.Cine stabileste calitatea morala a lui mandela?Poate in timpul liber facea sex cu un caine sau poate o golanea pe vecina de peste drum, el fiind insurat.

  Gasesc penibil si apelativul pe care multi l-au folosit „madiba”.De parca aceste persoane ar fi baut o bere cu el..Pana si cristina Ronaldo i-a „dedicat” un mesaj pe fb lui „madiba”..:))

  Ar trebui sa-l deplanga poporul pe care l-a reprezentat, si nu toata planeta.Inteleg formalitatile politice, faptul ca transmit un mesaj dupa moartea acestuia, insa sa tii moment de reculegere sau sa cobori propriu steag in berna(exceptie cel sud African)…e de idioti.

  Ca norocu ca nu s-a gasit un cretin in Romania, sa ceara moment de reculegere pentru „madiba”,asa cum am vazut la un meci de fotbal din Austria.Totusi, mai exista posibilitatea ca un cretin mioritic sa propuna „madiba day” in Romania…

 3. Nu a zis nimeni sa declari zi de doliu national, insa un om ca acesta merita un minut de reculegere. Nu ma intereseaza ce facea acasa, treaba lui. In momentul in care trebuia sa dea un exemplu, chiar o facea, iar asta e cel mai important.

 4. De ce merita un minut de reculegere?Ma rog, chiar nu are nicio relevanta de ce crezi ca merita sa fie deplans de restul planetei.
  Apropo,bolo, sa stii ca adria de grapefruit, chiar daca zice ca e cu grapefruit, sa stii ca nu e sanatos…mai ales ca e carbogazos.

 5. Incredibil, dar in weekend am vazut la stirile sportive o chestie care mi-a placut mult: un pusti roman care joaca la juniorii lui Inter Milano (parca) a marcat trei goluri intr-un meci. Dupa unul dintre ele, pustiul s-a bucurat facand acel gest – plecaciunea cu ambele maini lipite de corp – care, din cate imi dau seama, a devenit un omagiu universal pentru Mandela. Mi s-a parut fenomenal.
  http://cronicariu.ro/madiba/

 6. Nu consum Adria. 🙂 E doar parerea mea ca merita, daca nu o impartasesti foarte bine, nici eu nu o impartasesc pe a ta.

 7. Am inteles.Totusi, cand vorbesti de valori morale, nu poti sa zici „nu ma intereseaza ce face in viata sa private”.Atunci mai avem valori morale sau nu?Ideea e ca nu ai adus argumente, ci doar ai scris ce vrea sa auda lumea:)

 8. Valori morale importante mie. E un blog personal, cu pareri personale. Ce vrea sa auda majoritatea poate, pentru ca tu din cate am inteles nu asta vrei sa auzi. 🙂

 9. Not taken. Omul ne-a aratat ce inseamna sa fi om, nu conteaza ca esti alb, negru sau galben, ca vorbesti araba, engleza sau romana etc. Conteaza sa fi om, iar mostenirea asta cred ca e mai importanta decat toate. Sa stai inchis 27 de ani, fiind nevinovat, iar apoi sa ierti ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, nu cred ca e chiar la indemana tuturor. Gandhi, Mandela, oameni care au lasat mostenire lumii intregi un mod de a fi.

 10. de walker nu stiam nimic pana a murit, de mandela mai aveam habar. dar la fel, fac pariu ca majoritatea pana sa moara paul walker nici nu ii stiau numele sau in ce filme a mai jucat.

 11. Fiecare om e important pentru cineva, asa e si normal. Dar a compara cele doua personalitati, mi se pare totusi deplasat.

 12. De Paul Walker nu ştiai nimic fiindcă din 2006 încoace se face prin diverse mijloace (bloguri, forumuri, Radu Banciu, Mircea Pene-n Fund Badea etc) propagandă destinată să îngroape seria Fast & Furious şi să o facă uitată, să o şteargă din istorie ca în „1984”, împreună cu grupurile sociale pro-automobilistice.

  Deci se pare că blondul nostru era mai periculos în ochii „unora” decât Mandela, iar treaba asta ar trebui să ne facă suspicioşi.

 13. La prima vedere e chiar de necrezut – dar o propagandă făcută timp de ani de zile împotriva a tot ce e multicolor, merge pe roţi, e alimentat cu benzină sau motorină şi modificat (nu „tunat”, fiindcă nu e lansat cu tunul), te face până la urmă suspicios, oricât de tare de cap ai fi fost înainte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*