E Baia Mare parte din Maramures ?

   E o intrebare care m-a macinat de mic copil. Din punct de vedere istoric si geografic nu are nimic de-a face cu tara Maramuresului.
  Oamenii din zona Baii Mari mereu se refera la cei din Maramu`cu apelativul „de peste deal”. Bineinteles, este vorba de muntele Gutin, zona care delimiteaza zona Crisanei de cea a Maramuresului.
    Pana in 1968 Baia Mare facea parte din regiunea Satu Mare. Dar, avand in vedere ca orasul a inceput o dezvoltare acerba, s-a ajuns la o concluzie care a bulversat opinia publica pana in ziua de azi. Cu reorganizarea tarii, regiunile au devenit judete, iar Baia Mare a fost alipita tarii Maramuresului, mai mult de atat, devenind chiar si resedinta de judet. De 50 de ani se tot creeaza confuzia cum ca orasul nostru e capitala Maramuresului. Gresit! Unica capitala a Maramuresului e la Sighetu Marmatiei.
   Eu consider ca o noua regionalizare ar trebui sa indrepte aceasta greseala, care totusi a distrus o regiune intreaga. Tara Maramuresului a avut de suferit enorm din cauza alipirii la zona Crisanei.
  Personal consider ca Baia Mare nu e Maramures, nu a fost si nici nu va fi vreodata !!!

Sursa foto:dorinstef.blog.com

16 comentarii

 1. Interesant articol, chiar nu stiam acest detaliu(nu prea am fost la orele de istorie).

 2. Ok , parerea mea o sti deja desopre treaba asta, si consider ca ai o conceptie nepotrivita legata de acest lucru . Dar dupa cum spuneam si mai de mult , fiecare cu parerile lui .
  Dar acum sa imi las si eu parerea pe aici . Bun , deci Ardealul , respectiv Transilvania (din care face parte si Baia Mare ) de-a lungul timpului , si-a schimbat aspectul teritorial in nenumarate feluri . Partea de harta care ai pus-o tu aici e total nesemnificativa , pentru ca in situatia aia nu s-a stat decat vreo 20 de ani , ca apoi sa urmeze regiunea Baia Mare de prin anii 1950 pana in 1968 cum ai scris tu , regiune in care facea parte si Satu Mare si inclusiv Maramuresul , da aceste doua formau regiunea Baia Mare , regiune din care apoi s-a transformat ceea ce avem zi astazi , dar nu a durat prea mult nici regiunea Baia Mare . Exista harti si unele articole si scrieri , si ma refer harti clare , ca prin anii 1800-800 si ceva Baia Mare a apartinut in unele perioade de Maramures , mi se pare ca chiar eu am o harta pe calculator de prin 1860 in care se vede clar ca Baia Mare a apartinut regiunii Maramures , sau comitatului cum le mai spunea pe atunci . Sa tinem cont ca Baia Mare nu a fost un oras „important” , ca sa zic asa , in trecutul Romaniei , tocmai de aceea si-a schimbat zona teritoriala de multe ori . Exista unele harti in care arata ca Baia Mare era regiune independenta , adica nici de Satu Mare nici de Maramures nu a apartinut , a fost o perioada prin 1600 cand Baia Mare a apartinut Tarii Ardealului , deci nici Maramures nici Satu Mare , pe atunci Satu Mare nici nu facea parte din Romania . DAR in momentul de fata Baia Mare se afla in judetul Maramures , se afla de ceva vreme , s-a aflat in unele perioade si in trecut , si tot aici o sa fie , si eu personal sunt mandru ca pe buletin imi scrie ca sunt nascut in judetul Maramures .
  In acest articol de acord cu tine sunt la faza cu Sighetul , da intradevar Sighetul a fost mereu captiala acelei regiuni de-a lungul istoriei . DAR momentan Baia Mare e capitala judetului , si in ziua de azi nicicum nu se poate pune capitala la Sighet , sub nici o forma .
  Cam ata e adevarul , apoi de aici fiecare cu parerile lui 🙂 .

 3. Stiu parerea ta si o respect..Dar sincer, de-a lungul istoriei, Baia Mare a fost mai multa vreme parte a Tarii Cirsanei, decat oricarei alte tari sau tinut…

 4. Din punct de vedere lingvistic, Baia Mare și împrejurimile țin de subdialectul maramureșean, asta știu sigur.

 5. Interesant tratat subiectul, cu atat mai mult cu cat este o opinie din afara Tarii Maramuresului. Eu sunt din Sighetu-Marmatiei. Multa vreme am trait o frustrare in legatura cu aceasta idee, cum ca Baia Mare n-ar fi capitala de drept a unui judet in care nici macar nu e localizata. Resentimentele riscau sa se intinda si asupra oamenilor, posibililor prieteni, asa ca maturizandu-ma (sper), am ajuns sa despic firul in patru la rece si scurt 🙂
  Istoria este constituita din evenimente trecute iar hotarirea ca Baia Mare sa fie nucleu polarizator de forta de munca miniera si administratie zonala a fost luata in trecut, cu mult inainte sa deschidem ochii, la propriu sau la figurat. Atunci cand s-a hotarit, n-am avut cum sa contestam aceasta, din motive pe care nu le discutam aici. In toata aceasta istorie pana azi, s-au alocat fonduri enorme pentru infrastructura si dezvoltarea municipiului Baia Mare… ati inteles, cred, unde bat: o noua capitala in peisaj ar necesita fonduri enorme, energie si mai ales timp consumat pana la intrarea pe fagas normal a tuturor aspectelor vietii economice, sociale, culturale, administrative etc. etc.
  Deci, ca sighetean, cu riscul de a fi acuzat de lipsa de patriotism local – desi, pentru cei ce ma cunosc asta le-ar aduce cel putin un zambet pe buze – n-as fi de acord sa se iroseasca timp si energie pentru un astfel de deziderat. Consider ca mult mai avantajos ar fi sa se investeasca in strangerea relatiilor interumane dintre locuitorii celor doua capitale :P, cresterea capacitatii de asimilare a fortei de munca in Depresiunea Maramuresului, eliminarea birocratiei… si altele de acest fel de investitii, care ne-ar usura viata, nu orgoliul 😉
  Viata e scurta si destul de frumoasa, n-are rost pigmentata cu complexe; nici de inferioritate, dar nici de superioritate.
  Desigur, subiectul este foarte generos si nu merita „lamurit” in doi peri, dar n-am vrut sa abuzez de rabdarea nimanui, mai ales ca nu stiu cat am fost de elocvent. Se poate discuta in aceeasi masura despre Tara Codrului, Tara Chioarului, Tara Lapusului, zic eu, cu aceleasi drepturi istorice daca tinem cont ca se numesc Tari pentru ca au avut la un moment cel putin statut de cnezat. Sper sa nu ma insel prea mult, pentru ca nu sunt istoric.
  Cu cele mai bune ganduri.

 6. Nici eu nu imi doresc sa ma cert cu nimeni, avna din vedere ca unul din parintii mei e chiar de peste deal. Dar mi se pare corect ca despre Baia Mare sa se vorbeasca in regiunea de care apartine. Nu am eu nimic cu Maramu, e chiar o zona superba, recomand tuturor sa mearga pe acolo…

 7. Asta imi aminteste de dezbaterea „Valcea e parte din Oltenia?”. Geografic e chiar pe Olt, la nivel de populatie, e total altceva.

 8. Poi da..Asta cu organizare teritoriala au incercat sa amestece regiunile..Doar ca nu e corect din punct de vedere istoric…

 9. Ai dreptate Baia Mare nu-i Maramures ,iar maramuresenii desi au populat-o in mare masura fara resentimente nu considera locurile de peste Gutin ca o regiune a lor .
  Ca oamenii de peste Gutin isi spun maramureseni ,ne maguleste intr-un fel ,inseamna ca reprezentam ceva de ne folosesc numele .
  Si intradevar Maramuresul are istorie ,ii poate cea mai importanta zona medievala a Romaniei ,ii ultimul voievodat Romanesc din arcul carpatic pana la 1390 si clar cel mai important ,avand in vedere colonizarea Bucovinei si fondarea Moldovei de catre stramosii nostri.
  Din pacate Maramuresul sau zona locuita de maramureseni s-a restrans considerabil datorita invaziei maghiare Ungul Ugocsa si Bereg au fost sistematic reorganizate ,iar apoi datorita formarii Moldovei si colonizarii acesteia ,Voievodatul la nord de Tisa a fost depopulat apoi colonizat cu slavi si deznationalizat treptat de austrieci in favoarea slavilor ,efectul fiind acelasi ca si in Bucovina.
  Apoi a urmat cateva lucruri ciudate ,Romania a refuzat sa ceara Maramuresul de nord si Ugocsa macar ,desi i se oferea si Bereg pe tava numindu-le „mare” de slavi (desigur nu acelasi lucru s-a intamplat cu Cadrilaterul nelocuit nciodata de romani)astfel Maramuresul a fost decimat economic(romanii pierzand toate pasunile montane) cat si strategic .
  Alipirea Tarii Chioarului si a Tarii Lapusului a fost efectuata de comunisti pt a rectifica greseala din 1918 care a paralizat Maramuresul ,dar de frica URSS capitala a fost pusa la Baia Mare incercand totodata distrugerea identitatilor regionale pt a putea centraliza statul mai bine,iar ce-a urmat vedem azi Baia Mare ditr-un orasel minier de 10 000 locuitori a ajus un municipiu urias ,desi Sighetul strategic cat si economic putea fi un adevarat motor pt nordul tarii daca se aprecia corect.
  Tara Chioarului ii mai apropiata de Crisana ,Lapusul de Ardeal ,ele etnografic fiind de la cer la pamant fata de Maramures ,dar ca istorie au mai fost controlate de nobilii din Maramures ca domenii,deci chiar o istorie asa separata nu avem dar ele totusi nu-s Maramures dar nici Ardeal si nici Crisana is ceva zone de trecere intre ele ,pOasul ii zona de trecere intre Maramures si Crisana,Chioarul si Lapusul intre Crisana si Ardeal ,fiind totusi influentate si conduse si de nobilii din Maramures.
  Totusi in 2013 cred ca ele is mai apropiate de noi.
  Adevarat Maramuresul a fost atrofiat ca putere economica demografica ,dar spiritul ii destul de viu si a acaparat si Chioaruls si Lapusul,o regiune in care Sighetul sa fie capitala Maramuresului cu Lapus Chioar ,Maramures si Oas judete ar fi mul mai bine pt viitor .
  A face Sighetul puternic pe granita cu Ucraina ii foarte important ,mai ales ca avem romani peste Tisa,iar Sighetul cultural si geografic ar fi in centrul zonei de nord al Tisei cu legaturi catre vestul Ukrainei ,Polonia ,zona industriala a Slovaciei ,ar reface demografic zona ,si ar reimpinde romanismul in zona de nord a Tisei .
  Chioarul cu capitala la Baia Mare parte a regiunii Maramuresului ,nu cred ca ar suferii mult ba chiar din contra ar trai o renastere ca si identitate proprie ,ea fiind o zona unica la fel ca Lapusul.Poate demografic ar suferi ,parasita de oamenii din Lapus si Maramures ,dar asta oricum se intampla ,Clujul profita de artificialitatea Baii Mari ca lider regional.

 10. Eroare! In Baia Mare se vorbeste subdialectul crisean cu influente de maramuresean. Subdialect maramuresean avem „peste deal”. Puteti verifica orice atlas lingvistic pentru confirmare. Ca absolventa de Litere, am curajul sa sustin asta si pentru ca informatia este relativ recenta. Si nu, nu ne-a invatat nimeni gresit la faculta. In plus, nu putem vorbi de capitala decat in raport cu un stat, aici corect ar fi „resedinta fe judet”, iar motivul pt care e Baia Mare si nu Sighet, tine de ratiuni economice si de dezvoltare, nicidecum istorice sau teritoriale…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*