Eșec pe linie

Institutul Cultural Român (ICR) a decis ca, după doar 6 luni, să își închidă filiala din Baia Mare. Din presă, am înțeles că același lucru se va întâmpla și în restul țării.

Totul a pornit cu mare tam-tam pentru redresarea vieții culturale din regiunile istorice, iar programul s-a dovedit un eșec. Nu atât din punct de vedere financiar, cât al muncii. Oamenii care au lucrat prin filiale nu au dat dovadă de prea multă activitate.

S-au încasat bani frumoși, dar evenimente organizate…ioc. Scopul lor era să propovăduiască cultura în regiunile țării și să deschidă apetitul românului pentru frumos, artă și cultură.

Ideea și scopul au fost de bun augur, însă oamenii care ar fi trebuit să ducă la bun sfârșit un asemenea program, s-au dovedit a fi incompetenți. În loc să organizăm și promovăm evenimente culturale, noi închidem după doar 6 luni un program ce părea a fi unul promițător. Nu suntem consecvenți în ceea ce facem, iar asta ne va costa mult pe viitor.

Vinovații nu se vor găsi, cei care conduc destinele instituției la ora actuală, vor încerca să implementeze un alt program; program, care la rândul său, va fi schimbat atunci când ICR-ul va fi condus de alții. Cerc vicios și fără rezultate.

18 comentarii

 1. Păi toate concursurile ălea pentru ocuparea posturilor la care se anunțau câștigătorii înaintea finalizării concursului acum îți spun cuvântul.

  Asta este moștenirea lui Andrei Marga!

 2. Laurențiu, nu pot decât să-ți dau dretapte. Posturile cu dedicație și avându-l la spate pe Marga, nu mi s-a părut a fi un lucru benefic pentru cultura românească. Nici măcar pentru aia de cartofi. 🙂

 3. Toţi cei aflaţi în fruntea educaţiei şi culturii din România, după 1990, au fost incompetenţi. Cum ai vrea să numească profesionişti la ICR?

 4. Proiecte frumoase? Avem!
  Ţară frumoasă? Avem!
  Oameni dornici să afle, să vadă, să citească? Avem!
  Oameni care să gândească proiecte! ….Hai c-avem şi d-ăştia!
  Oameni care să implementeze proiectul! N-avem! De ce? Pentru că ori sunt incapabili, ori li se taie sforile.

 5. Şi dacă ar fi singura instituţie dominată de incompetenţă, dar nu-i. Se pare că incompeţenţa a devenit omniprezentă în mai toate sectoarele unde este implicat statul, politicul. Poate că ceea ce fac ţăranii dând foc miriştii pentru ca mai apoi pâmântul să rodească ar fi o soluţie. Când ai ceva atât de perimat, decât să cârpeşti să repari, fără mari beneficii, demolează şi reconstruieşte pe bază solidă (sănătoasă), dar probabil e cam prea mult să aşteptăm asta de la ăia de pretind că duc ţara spre măreţe culmi.

 6. Sunt funcţionari ai statului, obişnuiţi să taie frunza la câini. Doar nu avem pretenţii de la ei?!

  p.s. Nu toţi funcţionarii statului intră în categoria de mai sus, dar cei care intră aruncă pata asupra tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*