Ce facem cu Maramureș?

regiune nord vestÎncep prin a spune că scriu frecvent articole care au legătură cu regionalizarea. Eu cred în beneficiile pe care le poate avea regionalizarea asupra țării. Istoria acestei zone ne-a arătat de atâtea ori că progresul economic este viabil atunci când aceasta nu depinde de centru.

Maramureșul în forma actuală, este un județ, care are foarte puține în comun cu fostul teritoriu de peste Gutin. Anumite părți ale Maramureșului din perioada interbelică, au ajuns în custodia Ucrainei și acolo vor și rămâne. Așadar, actualul județ, cu capitala la Baia Mare, reprezintă un melanj de țărișoare.

Fiecare partid și ONG-urile au venit cu propria lor viziune privind subiectul regionalizării. În fiecare concepție, Maramureșul este asimilat, ori de Oradea, ori de Cluj. Eu consider că ambele variante reprezintă un pas înapoi pentru noi, cetățenii acestui județ. Eu văd doar un singur lucru: puturoșii din parlament, care pun limitele regiunilor după bunul plac, fără să ne întrebe. Ca de obicei, interesele personale primează.

Mai multe personalități băimărene, printre care și fețele bisericești, au luat act privind aceste mișcări. Toți încearcă protejarea acestei regiuni, care atașată Oradei sau Clujului, va pieri cu certitudine. Maramureșul, așa cum e el azi, ar trebui să pornească pe drumul regionalizării alături de județul Satu Mare.

Oamenii, care au făurit sistemul actual al administrației, au avut suficientă îndrăzneală prin anii 60, deci nu văd vreo problemă dacă și actuala putere ar da dovadă de ea. Ar trebui să lăsăm orgoliile deoparte, să ne mobilizăm sfera civică, parlamentarii, oamenii importanți pe care îi avem în această țară. Împreună trebuie să încercăm să ne facem viața mai bună. O regiune nord-vestică, alcătuită din moroșeni și sătmăreni ar avea o șansă, în ceea ce privește dezvoltarea.

Asemănări sunt destule, înțelegere putem găsi de ambele părți. Nu trebuie să lăsăm această decizie majoră doar în mâna centrului. La urma urmei, noi suntem cei care trăim zi de zi aici, noi trebuie să fim întrebați ce ne dorim. Sper, ca parlamentarii din cele două județe, să facă front comun pentru această inițiativă.

Sursa foto.

14 comentarii

 1. Eu zic că și Sălajul ar putea face parte din această regiune fiindcă bunicii mei sunt din Sălaj, și multe din obiceiurile din Maramureș se întâlnesc și acolo. Bineînțeles că asta e doar o părere.

 2. …”care are foarte puține în comun cu fostul teritoriu de peste Gutin.” Dacă permiți o întrebare: la care anume teritorii te referi? Că nu reușesc să înțeleg sensul acestei fraze. Mulțumesc frumos.

 3. si eu ma gndeam la salaj (acolo am si eu bunicii)… dar cam sarac judet. bine, nici satu mare nu e tare bogat.
  eu zic ca mai bine ramane singur.

 4. Dacă ne dorim o regionalizare dictată pe de o parte de teama (sau scârba) de București și de teama de asimilare de către un mare centru zonal pe de altă parte, ajungem să clădim ceva pornind de la negare, iar asta e cam nasol. Adică nu-i constructiv.
  Prin poziționarea lor marginală, SM și MM sunt, oarecum paradoxal, departe de a fi lideri în cursa cu obstacole către occidentalizare. Județe destul de sărace amândouă, izolate pe hartă, ocolite de principalele căi de comunicație, unirea lor ar fi ca nunta a doi săraci. ”Și-a râde lumea de noi/Cum se bat două nevoi”…Conform proiectului de lege a regionalizării, nu am face decât să punem la aceeași masă corupții și incompetenții noștri cu corupții și incompetenții voștri. Care, fie se vor înțelege să facă ei ce știu mai bine – să fure, fie se vor certa ca chiorii, în stilul cunoscut și consacrat.
  În altă ordine de idei, regiuni din numai două județe ar însemna o supradimensionare extraordinară a aparatului funcționăresc pentru că, să nu uităm, județele nu vor dispărea. Treaba dracului în casa popii, că tot i-ai amintit pe sfințiile lor, care se preocupă de orice, mai puțin de cele sfinte, iertat să fiu dacă greșesc.
  Dac-o fi să fie, personal îmi doresc ca centrul de regiune să fie la Baia Mare…Vorba aia, prietenii știu de ce.

 5. 🙂 Nu prea m-ar interesa unde ar fi centrul. Eu imi doresc o regiune in care Baia Mare sau Satu Mare sa aiba ceva de spus, nu sa fie doar asa de forma.

 6. Daca ar fi dupa mine mi-as alipi si eu judetul la Maramures, ca e cea mai frumoasa si pura zona a tarii.Si de vecinii cu fitze de capitala sunt cam satula…Deci se poate Maramures+Prahova=love? 🙂

 7. E o chestiune de minimă înţelepciune politică regionalizarea în scopul exploatării eficiente a resurselor, de la cele din sol, până la căile de comunicaţie şi vămi.

  „Am ceva de spus” e mai puţin important atunci când tot ce ai de spus e „n-am industrie” sau „toţi cei care au bani i-au făcut pe afară”.

  ~Nautilus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*