Râul deziluziei

sasarOdată cu așa-zisa primăvară, orașul nostru începe să își arate fața mai puțin atrăgătoare. Știm cu toții că fiecare așezare este poziționată în apropierea unei surse de apă, la fel se întâmplă și în cazul nostru. Râul Săsar taie în două orașul Baia Mare, pe o lungime considerabilă.

Dacă ajungi ca turist în orașul nostru, orice ai face, vei da nas în nas cu Săsarul. Partea proastă e că râul a fost folosit în trecut ca și un bazin de acumulare a mizeriilor scoase din minele ce înconjoară orașul. Prin anii 90 își schimba culoarea în funcție de minereul pe care îl mai goleau oamenii din mină. Apa era ba roșie,  ba maro, în minutul următor. Astfel spus, râul era un adevărat curcubeu.

După ce minele de aici au fost închise, a început și râul să se mai curețe. Acum vreo 4-5 ani, au apărut câteva rațe sălbatice, pe un râu, care nu de mult timp, era declarat mort pentru totdeauna. Știm cu toții…natura ne rezervă mereu surprize. Așa se face că  anul trecut în vară s-au văzut broaște pentru prima dată după mulți ani.

Dacă natura își face treaba și se regenerează, oamenii din oraș, se pare că nu își schimbă năravurile. Pe malurile râului găsim la ora actuală gunoaie diverse. Predomină totuși pet-urile, pe care unii nu se sinchisesc să le arunce la coșurile de gunoi. Nesimțirea și nepăsarea unora dintre cetățenii orașului nu are limite.

Autoritățile locale au început acum mai mulți ani amenajarea malului, însă lucrările stagnează. Mă gândesc că din lipsă de fonduri s-a ajuns ca întreg cursul râului să arate deplorabil. Lipsa gardului pe o lungime destul de mare a cursului, poate să fie un real pericol. Deocamdată, nu a pățit nimeni nimic, dar nu se știe niciodată.

Pet-urile și pungile de gunoi fac ca întreg cursul râului să arate sub orice critică. Ca și turist, nici nu vreau să știu ce impresie îți creezi.  Este posibil să fim etichetați ca niște mizerabili. Eu încă aștept știrea cu amenda pentru cei care aruncă mizeria pe jos ori în locurile neamenajate.

Foto aici.

12 comentarii

  1. Nu înţeleg dacă tot cară gunoiul, de ce nu-l cară la pubelă şi-l aruncă în râu? Doar aceeaşi distanţă ar fi de parcurs.

  2. Care primavara, maestre? Ca de la geamul meu se vede totul alb… :))
    Veneam de la munte cu trenul. Pe toata lungimea apei care mergea paralel cu linia ferata am vazut peturi si alte gunoaie. Toata tara e plina de gunoaie.

  3. M-am utatinsistent la poza, nu intelegeam daca plutesc rate sau peturi.dar mi-am amintit ca ratele nu s-au intors inca… Si eu locuiesc pe malul unui rau, Teleajen, nu e foarte curat nici aici dar parca arata mai bine decat in alte locuri. Nu cred sa fie lumea mai civilizata, doar sunt cateva lacuri de acumulare si ecluze si probabil cineva face periodic curat…

3 trackback-uri / pingback-uri

  1. Pe Dâmbu în jos, pe un mal frumos | Iubesc Viaţa
  2. Pești în Săsar?
  3. Rațe sălbatice, Săsar, mizerie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*