Recuperăm demnitatea

minerulbaiamareDe obicei, când ajungi într-un oraș din Transilvania, orice ghid turistic te va duce să vezi clădirile și zonele istorice,înainte de toate. Baia Mare nu se abate de la regulă, așa că orașul nostru se poate lăuda cu un Centru Vechi, care își așteaptă turiștii cu clădiri frumos renovate și terase încăpătoare.

Dar, ca și în alte orașe din țară și la noi sunt clădiri care reprezintă un ghimpe în spate pentru autoritățile locale. Problema devine gravă din momentul în care cea mai frumoasă clădire de pe raza municipiului se află într-o stare de incertitudine. Este vorba despre clădirea Hotel Minerul sau Hotel Sfântul Ștefan, cum îi era și numele odată.

Această clădirea a avut de îndurat de când s-a decis construirea sa. Este vorba de anii 1880, când orașul a decis că e nevoie de un salon și hotel pentru a putea primi în condiții optime călătorii. Din păcate, prima clădire a fost răpusă de flăcări, iar oamenii de aici au fost nevoiți să înceapă de la 0.

În forma actuală, orașul și turiștii s-au bucurat de această clădire până prin anii 90, când, cinematograful și restaurantul au fost închise. Apoi, hotelul a trecut în proprietatea unei companii dubioase pentru o suma infimă. Investitorii au lăsat întreaga clădire în voia sorții mulți ani de zile. După ani de zile de nepăsare, s-a cosmetizat exteriorul clădirii, însă în interior nu s-a făcut mai nimic. Astfel, una dintre cele mai emblematice clădiri ale orașului, continuă să se degradeze pe zi ce trece.

Primăria a început demersurile pentru recuperea clădirii și repunerea acesteia în lumina reflectoarelor. Chiar nu mă interesează destinația clădirii, atâta timp cât va fi folosită în beneficiul orașului. E timpul ca orașul acesta să își recapete demnitatea. Clădirea aceasta a fost construită pe banii băimărenilor și lăsată băimărenilor. Cred că e timpul ca toți băimărenii să se bucure de ea.

Foto aici.

 

10 comentarii

  1. E o clădire foarte frumoasă. Mă bucur că se restaurează după ce firma din Liechtenstein, care o preluase, a lăsat-o atâta timp în paragină.

  2. Si pe la Bistrita sunt puse la licitatie astfel de cladiri.. sper sa nu ajunga pe mana cui nu trebuie.

  3. Daca a ajuns o paragina cazinoul din Constanta si nimeni nu se incumeta sa faca ceva ce sa ne mai miram…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*