Macelaria Baia Mare

Oamenii de stiinta din lumea intreaga isi fac griji in privinta defrisarii. Toata lumea este destul de agitata din cauza incalzirii globale care ne afecteaza pe toti. Stati linistit, in Baia Mare s-a decis ca unii copaci sunt prea in varsta si trebuie executati.

Dupa ce aici va anuntam ca in oras s-a inceput o campanie de plantare a arborilor, de data asta vreau sa va spun ca s-a inceput paralel o campanie de masacrare a unora dintre confratii lor. Nu stiu cine sunt expertii de la Romprest care decid ce copac merita lasat in viata si care nu, insa eu cred ca fac o treaba destul de proasta. Recent pe o strada destul de frumoasa pana acum s-a trecut la taierea unor copaci.

Motivul invoacat a fost varsta si ca reprezinta un pericol. Insa dupa ce am locuit acolo 26 de ani pot sa va declar ca acei copaci nu reprezentau nici un pericol pentru nimeni. Cu unele mici interventii printre crengi se putea evita crima groaznica pe care au comis-o muncitorii societatii de salubrizare. Absolut toti locatarii s-au plans de modul in care s-a actionat si de motivul invocat. Acei copaci nu erau mai batrani de 30-40 de ani. Nu cred ca un pom la varsta asta poate reprezenta un pericol. Stim situatii in care daca este lasat natura poate supravietui sute de ani. Nu si la Baia Mare.

De acum incolo trebuie sa fim cu ochii in patru, deoarece am inteles ca acest proces va dura mai multe saptamani si sunt vizate multe strazi. Sper ca cei de acolo sa sesizeze si sa fie mai indulgenti cu arborii. Altii ingrijesc si planteaza pomi, nu ii macelaresc cu excavatorul.

P.S.: Nu totul pare o idee buna…

Sursa foto: emm.ro

24 de comentarii

 1. La fel s-a intamplat si la noi in oras.. si iti zic din proprie experienta ca oirasul pare total schimbat fara acesti copaci.. pare gol, chel…

 2. La noi, in cartierul in care se construieste in sfarsit metrou, au defrisat tot, copaci vechi si umbrosi, arbusti, gradinite cu flori care, ca sa sape gurile de metrou. Cartierul arata ca dupa cataclism…

 3. Ideea e buna, insa copacii retezati puteau cu siguranta sa mai ramana zeci de ani de acum, daca zici ca nu erau asa batrani.

  Macar de plantau puietii pe alte strazi unde chiar nu existau copaci.

 4. copacii aia se taie pentru ca daca ajung sa creasca, radacinile or sa nenoroceasca strada.

 5. Sfatul pomicultorului amator: când decizi sa elimini un copac, plantezi cel puțin unul în apropierea lui, aștepți 2-3 ani și apoi pornești motofierăstrăul(cunoscut sub denumirea generică-în mod greșit – de drujbă). Asta, dacă ești gospodar.
  Municipalitățile din România s-au speriat de câțiva copaci prăbușiți de furtuni și acum s-au apucat de defrișări…Păcat…La noi la Satu Mare – unde-s fetele fecioare:)) – taie crengile groase, deci întineresc copacii și le ușurează coronamentul, în felul acesta reducându-se pericolul de prăbușire. Inteligentă abordare, deși nu m-aș fi așteptat să suspectez de inteligență Primăria sau firma de salubritate. Viața e plină de surprize, uneori chiar plăcute! Ptiu, mai am puțin și devin un cetățean fericit, prin comparație!

 6. Daca nu vrem sa le vedem etica, macar sa le vedem utilitatea.
  Ideea e simpla, daca nu avem copaci in orase, o sa ajungem sa respiram noroi, calcar si fum de fabrica.

 7. Pe strada unde locuieste mama mea este un stejar care a fost declarat monument al naturii. Are in jur de 200 de ani si o coroana rotunda, minunata.
  Nu voi intelege niciodata de ce anumiti copaci trebuie taiati, chiar si cand nu sunt in drum si nu dau semne ca sunt pe moarte.

 8. Imi pare rau sa citesc acest lucru si mai ales ca am participat si eu la plantarea unor copaci prin Baia Mare. Nu stiu daca sint aceiasi copaci dar cei din poza aratau destul de tineri. I-am scris primarului un e-mail in care mi-am exprimat dezamagirea mea in decizia pe care a luat-o.
  De asemenea i-am trimis si linkul de la acest blog , sper sa nu te superi pe mine , dar am vrut sa vada si el dezaprobarea tinerilor din Baia Mare.
  Am sa va tin la curent cu respunsul Dl. Primar.

  Adrian B

 9. Iata si raspunsul Dl. Primar.asa cum v-am promis.

  „Buna ziua,

  apreciez grija si dragostea dumneavoastra fata de Municipiul Baia Mare, sentimente pe care va asigur ca le port si eu in suflet, actionand ca atare. In privinta blogerilor despre care vorbiti, acestia nu au documentat subiectul, nici macar de pe site-ul Municipiului Baia Mare, de unde ar fi putut afla ca in aceasta perioada desfasuram prima parte a unui amplu proiect de regenerare a zonelor verzi din orasul nostru. Pe site promovam fiecare actiune derulata, tocmai din dorinta de a informa cetatenii. Aveti mai jos link-ul catre materialul de prezentare a actiunii initiate de administratia publica locala, am convingerea ca veti gasi raspuns la fiecare nedumerire pe care o aveti referitor la acest subiect.

  http://www.baiamare.ro/ro/Administratie/Regenerarea-zonelor-verzi–o-necesitate-in-Baia-Mare–Copacii-batrani-si-bolnavi-vor-fi-inlocuiti-in-primavara-cu-puieti-de-platan-si-tei/

  Cu consideratie,

  Cătălin Cherecheş
  Primarul Municipiului Baia Mare”

  Cu ocazia asta am citit si despre proiectele primariei care sint destul de indresnete si necesita timp si bani. Asa ca ii doresc mult succes Primarului in realizarea lor. Iar despre taiarea copacilor sint convins ca vor planta altii tineri dar modul cum au fost taiati cei batrini m-a indignat.

  Adrian B.

 10. Este foarte profi modul in care a raspuns. Insa nici el nu s-a documentat. Pentru ca daca ar da o cautare pe site ar vedea un material despre plantarea pomilor chiar pe acest blog. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*