Manifest pentru prietenie si intelegere

Orasul sensurilor
Patriotism local niet !!!!

Dragostea dintre cetateni este suprema tarie a orasului – aceste cuvinte au caracterizat orasul de la inceputuri.
Desi stiam din 8 iunie de “Manifest pentru ungurimea din Baia Mare”, nu am luat in considerare toate prostiile ce le-au debitat unii pe acolo.

  Marea problema e ca acum presa locala a pus mana pe traducerea acelui manifest si s-a iscat un scandal monstru. Nu au observat ca din populatia maghiara a orasului, din care fac parte si eu, nu a bagat-o nimeni, dar absolut nimeni in seama.
  Pentru cei care nu stiu, manifestul indeamna minoritatea maghiara sa se auto conserve prin izolare. Sa rupem orice legatura cu alte comunitati, in special cu romanii, tinerii maghiari sa isi aleaga neveste maghiare, sa se imprieteneasca doar cu maghiari. 
  Eu, ca si cetatean roman de etnie maghiara, nu dau doi bani pe ce au adunat acele minti luminate pe aceea coala de hartie. Sunt mandru de orasul meu, Baia Mare, loc in care nu exista o diferentiere pe baza etniei. Am prieteni maghiari si romani deopotriva, si chiar ne intelegem bine. Nu au existat probleme niciodata, decat evidentele sicanari, dar chiar si acelea cu umorul caracteristic.
  Rog pe cei care citesc acel manifest, si chiar si acest blog, sa considere aberatiile de acolo o posibila criza nervoasa cauzata de canicula. E grav ca doua persoane care au semnat aceea prostie fac parte din administratia locala. Sunt somati sa isi de-a demisia din functiile ocupate, si sa lasa pe altii sa isi faca treaba.
  Consider ca nu aveam nevoie de un asemenea document, consider ca in acest oras nu este nevoie de extremism din partea niciunei tabere. Nu romanii sunt de vina, ca noi ca si etnie am scazut ca numar, si la fel nici noi pentru ca romanii au scazut ca numar in oras. Avem si asa o istorie zbuciumata, si trebuie sa invatam sa nu mai repetam greselile din trecut !!!


P.S.: Presa a cautat scandal, asta e clar. Altfel aducea la lumina inca din iunie acel manifest.


Sursa foto: ziarmm.ro

Comentarii

  1. By Aniela Deby

  2. By andy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *