Patriotism local niet !!!!

  E o problema spinoasa, care deranjeaza si supara. In tara asta nu exista niciun pic de patriotism local, toata lumea se motiveaza doar pentru tara. Nu uitati: tara va ia, in timp ce regiunea si localitatea va da! Trebuie sa tii la tara ta, nu ma intelegeti gresit, dar e foarte important sa iti ajuti, iubesti si stimezi orasul, regiunea.
     Inca din perioada Evului Mediu, in Transilvania a existat mereu o mandrie locala, in special in zonele unde exista tarile. La noi in judet exista mai multe astfel de zone; Tara Maramuresului, Lapusului, Codrului, Chioarului. Veti vedea ca oamenii din zonele respective au tinut enorm de mult la acele locuri, cu greu le-au parasit si au incercat sa isi tina si progeniturile pe acasa. Problema e ca, avansul tehnologic, a facut ca satele din zonele respective sa se piarda, iar noi ca oras, am atras localnicii.
    Baia Mare nu ducea lipsa de adevaratii patrioti locali, care au construit acest oras. Suntem orasul care a batut moneda imperiala, un burg care era considerat perla Nordului in Romania. Insa toate s-au ruinat atunci cand a crescut populatia. Nimeni nu dadea doi bani pe spiritul orasului; toti veneau la munca pentru bani.
    V-ati gandit vreodata ca ar fi bine sa cumparam doar de la producatori locali? Sa sustinem artistii locali in tot ceea ce fac? Sa invatam in lumea asta mare, dar sa ne intoarcem acasa sa ajutam la dezvoltarea orasului?
   Sigur multi nu sunt de acord, multi vor spune ca banul de acolo sau de dincolo e mai mult. Viata e mai buna. Ce sa fac in Baia Mare? Pai, ganditi-va la asta: dupa 1945, la finalul celui de-al Doilea Razboi Mondial, credeti ca situatia a fost mai roza decat acum ?!?!?!
    Eu sper ca in viitorul apropiat sa se infinga in baimareni si patriotismul local, fara de care suntem pierduti.
P.S.: Macar la evenimentele sportive, din respect pentru acei oameni care joaca, veniti doar sa sustineti echipa locala !!!

Sursa foto: http://telekihaz.erdely.org

8 comentarii

  1. Si acuma mai avem ceva frumos prin baia mare cum ar fi turnul lui Stefan si turnul de combinat ala il vad intodeauna cand merg la spital!

  2. Oare la voi se fac portile alea mari, frumos sculptate?
    Daca da, voi sustine si eu artistii locali cand imi voi cumpara casa. 😉

  3. Si la noi se fac…Portile maramuresen..Extrem de frumoase..Cat de repede, ca imediat nu o sa mai fie cine sa ii faca..:)

  4. Asa este, tinerii nu mai sunt interesati sa invete mestesugurile vechi, din pacate. Sper sa ramana macar pe internet informatii sau chiar reportaje cu ceea ce se facea odinioara.

  5. Bine ar fi de si-ar intoarce fata si spre aceste mestesuguri..Le lasam pierzaniei, si dupa noi cu ce ramanem??? Cand nu o sa mai avem nimic de aratat…..

  6. Ideea e ca nu numai la voi se intampla asta. Chestia asta se intampla in toata tara, ca e mai bine acolo si dincolo si in ograda vecinului, dar multi uita sa se ingrijeasca de orasul lui, mai apoi zicand ca nu e cum vor ei. Uita ca nu o sa fie cum vor ei pana nu se implica, oricat de putin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*