Maramureșul istoric

creastacocosuluiSunt născut și crescut pe meleagurile băimărene, dar părinții mei sunt din zone diferite. Mama e din Sălaj, în timp ce tata e din Maramureșul Istoric. Iar, dacă aveam dubii în viață, a venit nevasta și le-a spulberat, ea fiind pe jumătate o micuță moroșancă, din zona ca-n povești. Deci, pe undeva pot să mă declar moroșan cu acte în regulă.

Așa se face că, de mâine voi ajunge în Dragomirești, unde îmi voi petrece sărbătorile. Eu recunosc că nu am să mă duc pentru slujba religioasă. În primul rând, îmi place la nebunie acea zonă, iar în al doilea rând o consider una dintre cele mai frumoase zone maramureșene. Tradițiile încă se mai respectă, iar acolo mai poți vedea portul tradițional pe ulițe. Chiar dacă tineretul a renunțat la îmbrăcămintea tradițională, sunt unii mai trecuți de prima tinerețe, care țin de ele cu orice preț și bine fac.

Se știe că sunt un adevărat gurmand, așadar, nu e greu de ghicit că voi fi primul care se pune la masă și probabil ultimul care se ridică. Mâncarea tradițională din belșug care ne va sătura pentru cel puțin 2-3 zile pe toți. Anul trecut mi-am petrecut Paștele ortodox tot aici și a fost foarte plăcut.

Voi încerca să fiu cuminte și să nu exagerez cu nimic, tot asta vă doresc și vouă. Să vă bucurați de vacanța asta scurtă, consumați cumpătat și nu veți regreta. Ne vedem cu spor și voie bună de marți, până atunci mă găsiți în zona care încearcă să își salveze tradițiile. Deci, în data de 7 tot aici, însă cu poze din Maramureșul Istoric.

Sursa foto.

 

22 de comentarii

  1. Multumim mult de urari si grija ce ne-o porti. 😀 🙂 Ce bine de tine ca-ti petreci Sfanta Sarbatoare de Pasti intr-un loc atat de frumos, abia astept fotografiile de pe plaiuri maramuresene. 🙂
    Un Paste luminos iti doresc si eu! 🙂

  2. Sărbători fericite și numai bine. Să o lași ușor cu horinca și așteptăm poze fain din acea zonă superbă. 🙂

  3. Ai dreptate, sărbătorile în Maramureșul de peste deal sînt extraordinare. Paște fericit și să ne auzim cu bine 🙂

  4. Sarbatori luminoase si suflet incarcat de amintiri frumoase!Belsug si cumpatare…si multa relaxare!

  5. Am lasat pt articolul de mai jos de 2 ori un comentariu si nu-mi apare! Pai ce, ori suntem comentatori, ori nu mai suntem!

  6. Este minunat la Dragomiresti, am fost si stiu ca o sa ma intorc. Fiindca tot ai inceput povestea cu obarsia ta, 🙂 si eu spun ca sunt putin si maramureseanca, unul din bunicii mei a fost dintr-un sat din Maramures. Asa ca… orice as face stiu ca imi va fi mereu drag Maramuresul, doar il port putin si eu. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*