Parc Natural în Baia Mare

Având în vedere că nu ducem lipsă de timp și sărbători, autoritățile locale și cele județene, s-au gândit să organizeze o întrunire cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului. Doar știți că noi suntem cei mai aprigi protectori ai mediului, prin noi, mă refer la concetățenii acestui minunat stat.

Aceste falnice autorități au ajuns la uimitoarea concluzie: că nu se fac destule pentru protecția mediului înconjurător. Bineînțeles că vina aparține exclusiv cetățeanului; ba că lasă mizerie prin natură, ba că taie copaci fără permisiune, orice doar să nu iasă ei pătați.

După ce au vorbit vrute și nevrute, în fața unei săli mai mult goale decât pline, s-a ajuns la concluzia că anul viitor se vor premia localitățile cele mai curate și verzi.  Au uitat să specifice de unde vor da bani și diplome celor mai verzi localități. Probabil, pentru așa ceva se găsește ban în vistieria mai mereu goală a Maramureșului.

Pe lângă toate aberațiile ce le-au debitat oamenii de frunte ai județului, ar trebui să li se atragă atenția asupra faptului că, deocamdată, nu suntem în stare să menținem verzi nici măcar actualele oaze de liniște și verdeață. Garda de Mediu nu e în stare să colecteze amenzile pe care le împarte, iar localitățile nu sunt în stare să se alinieze la cerințele lor.

Eu zic să lăsăm visele și diplomele pentru vremuri, care chiar își vor avea rostul. Să ne apucăm de curățenie și să întreținem. După ce vom civiliza și amenda corespunzător cetățenii neascultători, putem împărți și diplomele. Până atunci, visăm cu ochii deschiși la un Parc Natural în Baia Mare.

Sursa foto.

16 comentarii

 1. Bănuiesc ca nu a venit niciunul cu bicicleta ca să vorbească despre protecția naturii.

  Era o modă acum câțiva ani: să trăiești într-un sat eco. Luai avionul câteva mii de kilometri și trăiai eco 🙂

  Exact așa e și la noi… venim cu bolidul ca să vorbim despre ecologie.

 2. Off-topic (da’ nu chiar de tot): zi-mi si mie, pls, doua-trei obiective turistice in zona voastra. Pe 27 iulie trebuie sa fiu in Baia Mare la un eveniment si mi-am alocat o saptamana de concediu in perioada respectiva.

  Daca poti, pls, da-mi un mail. Stii tu, timpul si blogging-ul nu prea se mai impaca in ultima vreme.

 3. Pana la urma ei au dreptate, cand vine vorba de protectia mediului mai mult se vorbeste decat se trece la fapte. Teoria ca teoria, dar practica ne omoara! Va doresc un oras cat mai verde si mai premiat. 😛

 4. O mare tâmpenie de vreme ce nici gunoiul nu-l recoltează selectiv. Degeaba am pus în coşuri separate hârtia, peturile, etc că maşina le-a luat la grămadă

 5. Pai n-aveti voi langa groapa de gunoi o populatie intreaga specializata in sortat gunoiul? sortarea se face in doua categorii:ce ducem acasa si ce lasam!:))

 6. Daca au inceput sa vorbeasca este bine acum sa se tina si de practica. Poate de data asta chiar vor sa faca ceva.Le-as sugera ca viitoarea intrunire sa o faca la iarba verde( la cules de deseuri)

 7. Și ce anume ar însemna un sat verde? Totul o să fie vopsit în verde?! caz în care vecinii noștri de la vest o să fie super fericiți.:)

  În ceea ce privește reciclatul selectiv de la gropa de gunoi trebuie să ști că e pe bune. Sunt niște oameni care pentru 10bani/kilogram se apucă și adună: fier, plastic și atât. Dar uite e și asta o triere. E de râsul plânsului dar noi vrem reciclare. Vă poate confirma Trofo cum se reciclează în Finlanda și ce înseamnă acolo ”verde”.

 8. Nu ne putem noi compara cu cei din Finlanda. Ne batem si noi in piept ca suntem mai buni ca cei din Pakistan 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*