Pești în Săsar?

V-am mai prezentat situația jalnică și patetică a râului ce taie Baia Mare în două (I,II). Pe întreaga lungime a râului Săsar, situația e sub orice critică. Mormane de gunoaie pe mal și în albie. Zone devastate de minereul vărsat de-a lungul anilor, direct în râu.

Administrația locală a avut unele încercări de a întreține zona râului Săsar; 9 km care parcurg orașul din nord spre sud. Maluri întărite, cauciucuri, cadavre, peturi și haine prin albie. Dacă ajungi vreodată în Baia Mare, te rog să eviți traversarea vreunui pod din oraș.

Specialiștii în domeniul ecologic l-au declarat mort de mai multe ori. Însă, natura ne demonstrează că noi nu știm nimic. Acum câțiva ani apariția unor gâște sălbatice a creat o adevărată isterie prin oraș. Toată lumea a fugit să fotografieze minunea.

Însă, la ce s-a descoperit recent, nu cred că s-a așteptat nimeni. În imediata apropiere a șoselei ce leagă centura de Bld. Independenței, s-au zărit pești. Da, ați citit bine. Vietăți într-unul dintre până nu demult, cele mai poluate cursuri de apă din România.

Acum depinde de noi dacă vom putea să mișcăm ceva pe acest segment. Toate ONG-urile din oraș ar trebui să înceapă protejarea râului. Curățenia și întreținerea malului să o facă administrația locală. Apele Române nu cred că se supără dacă curățăm malul râului Săsar, cum nu se supără nici cetățeanul băimărean, dacă banii lui sunt folosiți cu un scop precis.

Pești în Săsar. Chiar și acum mi se pare de necrezut. Aștept să văd următoarea mutarea din partea autorităților.

Sursa foto.

 

26 de comentarii

  1. Sursa foto nu merge ! poi din moment ce au aparut ratele pe rau era de asteptat sa fie pesti in zona sat sasar erau de mai multa vreme pesti pe rau !

  2. Natura arată şi celălalt obraz. Cred că e cazul să fim şi noi mai blânzi cu ea!

  3. Uite cum natura dovedeste ca are resurse de autoregenerare, totusi nu-i o ideea buna sa incercam sa vedem pana cand reuseste…Cam asa era raul Barzava din Resita, pe vremea cand mai aveam industrie, pluteau pete de ulei si alte rediduuri specifice… de ceva vreme s-a curatat (sunt pesti), la fel si orasul, numai ca aici „curatat” are nevoie de ghilimelele de rigoare (nu mai avem industrie).

  4. E pacat sa nu se aiba grija de natura.. cam asa se intampla si la noi..desi de vreo doi ani incoace au inceput sa miste cate ceva… la noi pe raul Motru au fost pesti dintotdeauna.. mici dar totusi sunt 😀

  5. Ai vazut to cu ochii tai? poate a aruncat primarul niste pesti sa vada daca se poate popula. Si daca da o sa fie o alta realizare a primarului.

  6. Nu stiu foarte multe despre Pesti, dar posibil sa nu fie foarte, foarte murdara apa incat sa nu poata exista pic de peste.

  7. Ma copii, nimic nu stiti ma…. Ati vazut gagicile alea de pe Independentei ?! Da, alea negre ca smoala ! No…aia is PESTII LOR, ma !! Se plimba si ei in sus si in jos sa incaseze redeventa de la „magdalene” din subordine…

  8. Mereu am crezut ca in zona voastra oamenii iubesc si respecta natura mai mult decat o fac cei de aici. Se pare ca m-am inselat.

1 trackback / pingback

  1. Asta nu ne face cinste

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*