15

Universitatea de Nord Baia Mare sau …

… cu totul altceva. Voi vorbi despre singura instituție de învățământ superior din oraș și de situația dificilă în care se află ea, deși, anul trecut întregii comunități ni s-a promis că situația va deveni mai mult decât roză.

Universitatea de Nord Baia Mare, ca și entitate de sine stătătoare are peste 50 de ani vechime. Nu e mult, o să zică unii, însă, pentru un oraș care acum jumătate de secol avea doar 40000 de locuitori, a fost o performanță să aibă o instituție de asemenea rang.

Într-un oraș aflat la poalele munților, îndesat de galerii de mină, vă puteți închipui aproximativ pe ce se axa această instituție. Ingineri, subingineri calificați, care la ora actuală sunt nevoiți să se reprofileze sau să emigreze.

Anul trecut, Universitatea de Nord Baia Mare și-a pierdut identitatea. Instituția de învățământ a devenit parte a Universității Tehnice din Cluj Napoca, schimbându-și numele în Centru Universitar Nord Baia Mare.

Pasul, făcut în grabă de conducerea instituției în cârdășie cu administrația județului, a îngropat prestigiul de care se bucura această universitate. Cei din conducere s-au scuzat la vremea respectivă, spunând că au făcut-o din motive financiare. Păi, să știți că la ora actuală, situația nu e mai roz decât atunci, ba mai mult unii profesori au întârzieri la plata salariilor.

Să știți că Universitatea de Nord Baia Mare ar avea nevoie de o reorganizare. În primul rând, ar fi bine să își recapete statutul independent. Apoi, ca să devină mai atrăgătoare, ar trebui introduse și scoase anumite facultăți. Totul, cu scopul de a da mână de lucru calificată orașului. Dacă nu se va schimba nimic, vom scoate în continuare ingineri minieri fără viitor.

Sursa foto.

15 Comments

  1. Trist… asta este harababura din tot sistemul educational.

  2. Mda, oferta educaţională nu e deloc orientată către ceea ce se cere pe piaţa muncii şi ne mai mirăm de ce pleacă oamenii din România. Aici ori nu ai job, ori ai dar e prost plătit.

  3. S’a incercat aceiasi manevra cu Universitatea de Mine din Petrosani a caror sectii in vremurile socialiste si cativa ani dupa revolutie, erau cele mai cautate din aceasta parte de Europa si nu numai. Din fericire inca … nu s’a reusit … dar nici mult nu mai este atata vreme cat pur si simplu si’au batut joc de tot ce insemna blazonul unei universitati care culmea (sau nu) a dat cativa din ilustri care ne conduc sau ne’au condus! Peste tot este la fel … atat pe orizontala cat si pe verticala … incepand de la invatamantul prescolar si pana la cel universitar. Nu cred in teorii ale conspiratiei da parca cineva si’a dorit sa distruga tot ce a insemnat invatamant in Romania.

  4. P.S. Ca spunea cineva mai sus … astia de la UMP au restructurat si reorientat sectiile inspre ce este la moda pe piata … si rau au facut pentru ca au distrus ce avea traditie si recunoastere internationala la nivel inalt, cum era Facultatea de Geologie din Petrosani unde jumatate din sectie era ocupata de studenti straini. O porcarie … si in nici un caz nu aceasta era solutia. Una este sa ai o Universitate de valoare si alta o fabrica de diplome cum au devenit cam toate.

  5. Dar nu mai are secţia de litere? Totuşi, era mai actuală decât mineritul

  6. Are, dar asta o mai avea. Problema e ca mai are sectia de minerit. La ora actuala, total inutila.

  7. Pacat! Rand pe rand, reusim sa stricam tot ce ar fi putut fi util in tara asta.

  8. profesorii-mi spun că Universitatea va da faliment în 2-3 ani. noroc că apuc să-mi iau licenţa. :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *