Problema spinoasă a rromilor

Să le zicem rromi, să nu se simtă jigniți sau discriminați. Problema noastră cu ei ține de mulți ani. În Baia Mare au ținut și țin sub teroare un cartier întreg. Furt, scandal, amenințări din partea unei etnii, care mereu se consideră discriminată.

De doi ani de zile, conducerea orașului este acuzată la foc automat de rasism. Rromii, care au ocupat abuziv un teren al orașului, au fost mutați, locuințele lor insalubre au fost demolate, iar noi, oamenii din oraș, etichetați degeaba.

Orașul nu e un focar de rromi, însă zonele populate de ei sunt un focar de infracționalitate și boli. Am încercat să rezolvăm problema. Le-am oferit locuri de muncă, o șansă la educație și condiții decente de locuit.

E drept, nu e un hotel de 5 stele, dar din moment ce băimăreanul de rând nu beneficiază de asemenea ajutoare, consider că am făcut tot ce am putut. Demolările cocioabelor continuă chiar și azi, însă într-un ritm mai lent.

Ceea ce demolăm azi, ei reclădesc a doua zi. Așteptăm soluții de la toți care ne acuză de rasism. Dacă tu oferi ajutor și șansă la o viață mai bună, dar ești refuzat mereu, care e rezolvarea problemei?

Foto

18 comentarii

 1. Crede-ma ca peste tot este la fel. Cam in orice oras exista astfel de situatii care din pacate nu au cum sa fie controlate. 🙁

 2. Cea mai mare problemă e faptul că rromii NU VOR să fie integrați. Degeaba li se oferă educație gratuită și fel de fel de facilități pe care noi, românii, nu le avem.

  Ei au fost întotdeauna nomazi, iar noi încercăm să le impunem un model de civilizație care pur și simplu nu li se potrivește.

  Problema asta există peste tot în lume, nu doar în România și mi-e greu să cred că vom găsi curînd o soluție.

 3. Off si curiozitate personala: de ce nu te angajezi la presa locala daca tot iti place sa scrii despre oras? 😀

 4. Dacă noi care suntem obișnuiți cu ei ne simțim copleșiți, gândește-te ce simt cetățenii din țările nordice (unde aveau infracționalitate aproape de 0) pe care i-au invadat.

 5. Mi-e teamă că cei care spun că ţiganul
  rămâne ţigan orice ai face, are dreptate.

 6. Nu prea exista solutie care sa functioneze. Poti sa le explici de o multime de ori, tot nu rezolvi mai nimic cu ei. Dar acum depinde si ce fel de tigani sunt. Spre exemplu, in zona in care locuiesc eu sunt de mai multe feluri. Cei care se ocupa cu bisnita si chestii asemanatoare te si omoara daca le spui ceva. Insa cei care stau la marginea orasului si se ocupa cu facut tot felul de oale sunt de treaba. Au livada cumparata, cu mici casute construite si lucreaza in liniste.

 7. Sunt si romi civilizati, cultivati, decenti, integrati, jos palaria in fata lor, insa, in opinia mea, reprezinta niste exceptii. Cei despre care ai amintit tu in articol constituie un caz pierdut. Nu am cum sa fie ajutati pentru ca nu genul acela de ajutor il asteapta ei.

 8. Zau, daca v-am acuzat de rasism cand am tot văzut cum dau astia in voi pe la stiri, ba din contra. Numai cine nu e patit cu rasa asta, deschide gura sa critice. Cei care au avut de suferit de pe urma lor, nu va critica deloc. Problema noastra e ca le dam prea mare atentie si cautandu-le in coarne, nu o sa se integreze veci. Poate sa ma acuze cine o vrea de rasism, xenofobie, ori … orice altceva, dar continui sa afirm ca atata timp cat astia nu vor sti de frica legii, nu se vor integra. Dar care lege???

 9. Legea trebuie sa fie la fel pentru toti. Sa fie aplicata cu aceeasi masura, indiferent de etnie, natie, religie sau sex.

 10. ori inteleg ca trebuiesc sa se integreze in societate(de multe ori nu vor) ori fortati de imprejurari sa devina oameni cinstiti si corecti…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*