Un exemplu de urmat

Știm cu toții că oamenii au nevoie de modele. În principiu, e bine ca acestea să fie caractere pozitive. Mai știm că la noi în țară, ar fi binevenit un comportament cât mai civilizat din partea celor care ne conduc destinele.

Dacă aleșii sunt cumva în căutarea unui astfel de model, le recomand să descopere mai multe despre președintele Uruguay-ului, Jose Mujica. Ales președinte al țării în 2010, omul este considerat unul dintre cei mai modești oameni de stat din lume.

90% din salariul său este donat actelor de caritate, păstrează restul de 10%, aproximativ 900 de euro, echivalentul unui salariu mediu al cetățeanului de rând din țara respectivă. După expirarea mandatului de președinte, la ei e permis doar un singur mandat, omul va construi școli din renta viageră ce i se cuvine.

A ales să nu locuiască la palatul prezidențial, acesta din urmă fiind menținut pentru oamenii fără adăpost în caz de urgență. Trăiește la o fermă alături de soția lui, averea lui însumând o mașină și trei tractoare. Un om, care a făcut ca Uruguay să fie considerată ”Elveția” Americii de Sud.

Corupția în Uruguay a ajuns la un nivel minim, la sugestia dânsului fiecare copil a primit un laptop și acces la internet. Nu mai aducem în discuție faptul că această țară este una dintre cele mai ”verzi” din lume.

Deci, dacă se vrea se poate. Societatea trebuie să aibă un exemplu de urmat pentru a păși cu adevărat într-o altă direcție. La noi încă așteptăm acea persoană.

10 comentarii

  1. Ohoho, mai avem de așteptat mult pînă vom avea și noi un astfel de președinte. După părerea mea, problema nu e faptul că noi nu avem astfel de oameni în România, ci faptul că aceștia NU intră în politică 🙂

  2. Toţi preşedinţii României au fost şi au rămas
    oameni modeşti, amărăşteni, ca tine şi ca mine.
    Dacă ei sunt ca noi, şi noi suntem ca ei.
    Putem fi luaţi de model. 🙂

  3. Incredibil, pare de domeniul sf. O sa ma informez si eu pentru ca vreau sa aflu mai multe despre un asemenea om. Jos palaria!

  4. Am citit şi eu despre Jose Mujica în urmă cu mai mult timp şi mă bucur că ai scris povestea asta. Ştiu că m-a impresionat. La fel cum m-a impresionat şi când am citit despre Ayrton Senna că a susţinut numeroase acte de caritate, dar nu a făcut niciodată public lucrul acesta. S-a aflat după moartea lui. Oamenii mari au suflete mari şi niciodată nu fac aceste gesturi pentru propria imagine sau propriul orgoliu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*