Regiune ori ba ?!?!?!

Deja am dezbatut de atatea ori aceasta tema incat si eu incep sa ma plictisesc. Insa am observat ca oamenii de obicei au ceva de impartasit in legatura cu tema.

Tara noastra are nevoie urgenta de o restructurare administrativ-teritoriala, asta o stiam si din anii 90 insa s-a pastrat actuala forma pentru binele baronilor locali. Acum cand un guvern are majoritatea absoluta in parlament te-ai astepta la o decizie istorica in privinta subiectului.

Din pacate Ponta si ai lui prieteni nu vor sa ramana in istoria aceste tari. Ei nu vor sa renunte nici in ruptul captului la forma actuala de administratie teritoriala. Ne propun 8 regiuni in care judetele sa isi pastreze actualele forme. Iar presedintele regiunii sa fie votat de primarii localitatilor care fac parte din respectiva regiune.

Problema cea mai grava e ca oamenii care o sa ajunga sa decida in regiunile respective vor fi niste mosieri moderni. Ar trebui ca macar cei 8 presedinti de regiune sa fie tehnocrati si apolitici. Dar sansele pentru asa ceva sunt infime.
E nevoie si de o informare cat mai corecta a populatiei in privinta regionalizarii. Sa vada tot poporul beneficiile pe care le implica o asemenea schimbare. Ar fi bine ca politicienii sa schimbe placa cu „ne fura tara” pentru ca trebuie sa fim consitenti si realisti ca asa ceva nu are cum sa se intample.
USL daca doreste sa isi lase amprenta intr-un mod pozitiv asupra tarii trebuie sa isi asume o mai mare responsabilitate atunci cand va trece la punerea in plan a regionalizarii. Orase mari vor trece in planul doi sau trei si asta nu va fi pe plac nici unui cetatean.

P.S.: Sunt de parere in continuare ca regiunile propuse de ei nu respecta adevarul istoric 🙁

Sursa foto: oradestiri.ro

18 comentarii

  1. Nu ma pricep eu foarte tare la asta… dar ar trebui o lista detaliata.. cu fiecare regiune si toate judetele apartinatoare fiecarei regiuni.. poate asa ne dam seama daca este ok sau nu…
    Dar.. vechea imparteala ce avea?

  2. Nu corepsunde din punct de vedere economic cerintelor pietei economice actuale.Consider ca niste regiuni mai mici si cu o mai mare flexibilitatea ar fi mai avantajoase pentru toti.

  3. Mă țin de blogul tău ca râia de omul sănătos…dar asta e de bine, înseamnă că ai cititori:)
    Voi face pe naivul și mă voi întreba -retoric – la care adevăr istoric te referi. Din paleozoic și până în prezent țara asta a parcurs mai multe etape istorice, asemeni tuturor celorlalte state.
    Dacă e să luăm ca punct de referință bunăstarea economică, atunci perioada interbelică este de departe cea în care România, care între timp a diminuat teritorial, a avut cea mai bună stare economică. Monedă stabilă-mai stabilă decât dolarul!- o economie în creștere (e drept, eminamente agrară, dar nu e nimic rău în asta).
    Și ce să vezi, atunci țara era împărțită în județe…
    Mă bucur, deși nu aș fi vrut să fie așa, că împărtășim aceeași temere: că regionalizarea nu va face decât să sporească rândurile ”moșierilor moderni” cum atât de inspirat îi denumești.
    Și eu consider că se impune o regionalizare. Una susținută de un studiu serios , obiectiv, asupra fiecărei localități în parte și asupra întregii țări. Un studiu asupra potențialului și asupra nevoilor. Dacă privim harta PIB-ului pe județe, disponibilă pe undeva prin spațiul virtual, vom constata cu surprindere că în linii mari fiecare din propunerile de regionalizare corespunde nevoii sociale. Nu trebuie decât să aplicăm una , dar să o facem cu cap. Ceea ce mă îndoiesc că se va întâmpla.

  4. Foarte bine faci 🙂 La noi se numesc judete, la altii voievodate, land etc.Nu scrie nicaieri ca trebuie sa le numim regiuni, insa forma actuala de impartire nu este benefica din punct de vedere economic.Ne trebuie altceva, insa consider ca daca s-ar tine cont de regiunile istorice ar fi cel mai indicat. Desi sper ca aceasta regionalizare sa se faca cu cap, la fel ca si tine ma cam indoiesc de asta…

  5. In urmatorii 10 ani nu o sa avem asa ceva. De ce ?
    O luam pe rand:
    *restructurari de functii in MAI, dar numai la cele de birouri, jos in strada ar ramane aceasi
    * … mai are rost sa continui ? Las si pe altii 🙂

  6. Proiectul regiunilor a fost întocmit într-o formă asemănătoare sub Guvernul Născase, cu micul amendament că posibilii guvernatori ai regiunilor erau nişte ciraci ai lui Bombonel, începând cu Lilion Gogoncea de la Galaţi.

    După ce a transpirat ştirea în Caţavencu, s-au prefăcut că nu ştiu despre ce e vorba 🙂

    ~Nautilus

  7. Pana nu voi fi convinsa de beneficii…nu am ce sa vorbesc. Deocamdata sunt in ceata…;)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*