Romania in 2030

In fiecare zi citesc presa, si boom…Ma loveste in fata o poza si un titlu. Romania in 2030.
Si incep sa citesc si aflu cu stupoare ca cei de la AMPOST(autoritatea de management pentru programul operational sectorial transport) au realizat un plan in care tara noastra va fi sfartecata pe bucati de autostrazi, iar peste Dunare vom avea cel putin 6 poduri. Iar pe ruta feroviara Nadlac-Constanta trenurile vor circula cu 250 de km/h. Si totul e prezentat ca un lucru sigur si indraznet care se va realiza.

Vedem acolo niste rute care par de domeniul SF la ora actuala. Legatura intre Baia Mare si Satu Mare ori Cluj-Napoca se va face pe o autostrada. Da sigur, cum sa nu. In 23 de ani nu am fost in stare sa contruim 1000 de km de autostrada, iar acum in 17 vom rupe gura targului.

Am auzit cu totii de nasii de la CFR, care au produs milioane de euro paguba, si de care pana azi nu auzise nimeni. Imi si inchipui cum o sa i-a bacsis pe supersonicul tren Nadlac-Constanta. Nu suntem in stare sa intretinem liniile actuale, si noi visam la linie de mare viteaza pe o distanta considerabila.
Nu stiu daca cineva chiar va crede prostiile debitate de cei la AMPOST, dar planul acesta va fi folosit de acum incolo in campaniile electorale. Si mereu ni se va aminti cat au facut unii, si mai apoi cat nu au reusit sa faca altii.
In loc sa investim banii aiurea in poze si proiecte fandicoase, mai bine am punea mana pe lopata si am incepe sa construim ceva.

P.S.: Oare cei care au lucrat la proiect, cred in asa ceva ?

Sursa foto:erdely.ma

24 de comentarii

 1. Daca printr-o minune achiar am avea toate acele autostrazi in 2030, tarile civilizate vor veni cu cena nou. Nimeni nu sta sa ne astepte.

 2. Cei de la respectivul oficiu sunt din aceeasi tagma cu cei ce fac legile din sanatate. Pe scurt, sunt rudele/amantele/sotiile/prietenii/amicii politici ai unora sau altora din sistem, care n-au reusit sa-si gaseasca locul decat intr-un birou caldut, unde nu li se cere decat ca din cand in cand sa se faca ca muncesc si sa vina cu propuneri. Oameni fara experienta practica, care au citit pe ici pe colo cate ceva si aplica aiurea unele solutii, necunoscand, de fapt, adevaratele probleme.

 3. Asta intra in ciclul autostrazilor suspendate ale lui Oprescu …
  E mai simplu sa promoiti 100 de km decat sa faci unul.

 4. Cred ca ai gasit si tu o carte SF =)) se merge cu max 45 kmh acu prin tara si inca ne minunam ca nu pica podurile cu noi…deci da, peste 18 ani SIGUR ajungem unde zic ei.

 5. Nici macar un copil nu ar lua de bune aceste aberatii. Sunt ei prosti sau ne cred pe noi prosti? Prima intrebare care imi vine in minte este: ce va fi (daca va mai fi) Romania in 2030?

 6. In Romania acest lucru nu se va intampla nimic, trenurile nu cred ca se vor schimba foarte repede deoarece sunt vechi si nu ii intereseaza pe nimeni de starea, sunt sigur ca CFR se va privatiza. Cazul CFR este unicat, tot personalul este corupt la renumitul caz NASU.

 7. Mie mi se pare plauzubil proiectul si o sa explic si de ce.
  In Chisinau este cel mai mare centru din est pentru spalarea banilor, specializat in tigari de contrabanda si trafic cu cocaina, adica este locul unde camatarii precum Nutu si Fane isi pun afacerile in ordine.
  La sud, exact prin punctul de pe harta, Bercea zis „Mondialul” isi dezvolta afacerea cu masini de lux furate.
  Deci deducem ca este in interesul lor sa isi faca poduri si autostrazi.
  Evident, vor avea scuza ca le fac pentru tara.

 8. Ce sa zic? Sa dea Dumnezeu! Asa sa fie! Dar cam greu totusi la noi. De la plan la fapta…e cale fooooooarte lunga 🙂

 9. Vreau sa imi cer scuze ca ale tale comentarii la mine pe blog are gone missing [povestea cu hostul dc ai apucat sa citesti]
  Anyway, da, eu sunt o vesnica optimista. Stiu ca nu is in stare sa faca nimic, dar inca sper :))))))))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*