S-a mărșăluit

Pe ritm de csardas și cu pălinca în ghiozdane, secuii au format un lanț uman (ce aiurea sună chestia asta). Da, pentru autonomie, nu pentru independență. Însă, ca să nu se sperie nevasta și neamurile românești, le spun că maghiarii nu vor fura Ardealul.

Au fost 15.000, ba nu, au fost 120.000, în orice caz nu au fost 150.000 de oameni. La atâția s-au așteptat organizatorii și mai multe unități militare din România. Spre surprinderea conaționalilor români, oamenii au fost pașnici.

Nu s-a instigat la ură sau dezmembrare teritorială, spre crunta dezamăgire a presei, care, văzând că nu curge sânge, a decis să nu acorde atenție evenimentului. La fel am făcut și eu, pentru că sunt conștient că și dacă ar face în mâini distanța de 52 de km, tot nu ar avea autonomie.

Țara nu e pregătită pentru așa ceva. Personal, cred că nu va putea accepta ideea unei autonomii nici peste 10 ani. Marșul secuilor a fost în van. S-au făcut văzuți, auziți, însă cu atât vor rămâne.

Eu aștept acum lanțuri umane (O R I B I L) prin Banat, Transilvania, Bucovina, Oltenia sau Delta Dunării. De ce nu? Noi nu merităm?

19 comentarii

 1. Tu nu vorbeste romaneste?:)Niste etnici maghiari au iesit la o plimbarica pe o strada…Ce interesant…Te corectez „nu se va faci nici peste 100 de ani”. Totusi, cand se va intampla, in Europa va disparea notiunea de stat actuala,si vor aparea state-oras, precum cele din Italia de azi.
  In alta ordine de idei, puteai si tu sa pui emblem lui hcm ,alaturi de cea a Minaur-ului.Zic.:D

 2. Candva tot se va face, dar nu intr-un viitor apropiat. In alta orinde de idei, am pus ceea ce mi s-a oferit. Din partea HCM-ului, nu am nici o emblema, desi am trimis mail cu solicitare acum vreo 7-8 luni.

 3. Probabil esti ceva taran prost, care ti-ai lasat opinciile la barierea in timpul marii industrializari si colectivizari sau poate mai rau esti prima generatie pe asfalt. Sincer a fost bine pe vremea cand Transilvania era independenta de miticii din sud. Si ti-ar prinde bine si tie. Spune cu ce te-ar deranja daca ar fi autonomii locale? Eu maine as vota pentru si le-as cere pasaport celor din Teleorman, Buzau, Dolj sa intre la noi in oras.

 4. Ce ne facem daca toti tiganii din tara se aseaza intr-un loc, fac o tabara maaare de corturi si coviltire, ba si niste palate cu turnulete si apoi cer autonomie?

 5. Aşa şi oltenii pot cere autonomie, şi moldovenii, şi locuitorii oraşului Băicoi. Ce înseamnă după ei autonomie?
  Acum dictează altcineva decât primarul ales prin locurile alea? Mă duc eu să conduc, sau tu? Nu văd rostul acestei mişcări. Hai să facem bâz ca să dovedim că formăm un roi. Sunt penibili.

 6. Ce înseamnă mai mare autonomie pentru tine? Se poate ajunge foarte uşor de la o mai mare autonomie la paşaport pentru a intra într-o zonă sau alta, imn, drapel şi monedă proprii. Şi în loc de o ţară, ne trezim cu vreo 50, fiindcă au mărşăluit nişte tăntălăi şi au cerut autonomie. Şi exemplele pot continua. Cei de pe strada mea vrem autonomie, fiindcă nu ne place primarul şi mărşăluim…

 7. Eu imi doresc sa dispara nationalismul; sa nu mai existe cuvintele roman, ungur, francez, german.. sa fim doar europeni, sa vorbim o limba unica. Dar din pacate se pare ca mai am ceva de asteptat pana se va ajunge la asta. Ce ma deranjeaza este ca totul depinde de mentalitatile oamenilor. Iar cand vezi o bunica, unguroaica, ca ii spune copilului sa nu se joace cu copilul roman, iti dai seama ca mentalitatile nu se vor schimba curand.

 8. Sincer, teritorial nu ma intere. Insa cultural si economic, e nevoie de o autonomie mai mare pentru toti. Ar trebui sa grabim procesul de descentralizare.

 9. Asta-i altceva. Chiar e bine să fie păstrate tradiţiile. Asta îmbogăţeşte cultura. Dar cei care îşi spun secui, numai la asta nu se gândeau, ci strict la teritoriu, care cică-i al lor…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*