Schimb de nume

Nu ma asteptam sa ne schimbam mentalitatea noastra defectuoasa odata cu 2013. Insa de curand am aflat din presa ca domnul Catalin Chereches vrea sa propuna la dezbaterea consiliului local redenumirea anumitor strazi si bulevarde de prin oras. Multe dintre el si-au primit numele in momentul in care au fost finalizate constructiile imobilelor de acolo,deci undeva prin anii 60-70-80.

In perioada epocii de aur am fost obligati sa ne numim strazile din Baia Mare dupa personalitatile partidului apoi dupa 1989 si asa zisa schimbarea neo-comunista am fost iar obligati sa ne redenumim anumite strazi. Atunci nimeni nu a schitat in public nici macar o grimasa.

Acum ca primarul rebel incearca acelasi lucru, unii oameni din oras sunt revoltati deoarece vor trebui sa isi schimbe documentele. Personal nu le inteleg supararea. Primaria Baia Mare incearca un lucru demn de laudat. Doreste ca cele mai importante strazi si bulevarde sa poarte numele unor personalitati baimarene sau zone din imprejurimile orasului.
E un gest frumos care ne-ar aduce mai aproape de spiritul european. Peste tot se incearca promovarea valorilor locale. Daca ne dorim un oras european trebuie sa incepem sa ne si comportam ca niste europeni. Sa fim mandri ca noi suntem baimareni si sa ne dorim ca si lumea sa afle ca orasul asta are valori si principii pe care dorim sa le facem cunoscute.

P.S.: Mi se pare normal ca cel mai important bulevard din Baia Mare sa nu se mai numeasca Bld.Bucuresti 🙂

31 de comentarii

 1. Tare asta cu bld. Bucuresti. Bine, acum si eu locuiesc in Bucuresti, la o aruncatura de bat de bld. Timisoara. Dupa revolutie au simtit nevoia sa dea numele oraselor-martir altor orase-martir, chestii de-astea.

  Ideea cu schimbarile de nume e ca ar trebui sa te obisnuiesti cu ele si sa stii sa le folosesti (nu doar sa ti le treci in buletin), adica sa nu faci confuzii de strazi. Ca asa se intampla cand sunt prea multe schimbari si cand denumirile se mai permuta intre strazi (cum se intampla in Bucuresti). De exemplu avem un bld. 1 Mai care s-a mutat dintr-un cartier intr-altul. Si intrebi: – Care 1 mai? Fostul sau actualul?

 2. asta e un fel de hai sa ne cacam in ploaie… lumea arde si plezneste de foame si ei n-au altceva mai bun de facut decat sa schimbe nume de strazi. uite domne ce activitati are consiliul local. in loc sa isi puna capul la contributie sa salte nivelul de trai uite cu ce se ocupa ei

 3. Initiativa de laudat. Daca stai dupa localnici, niciodata nu o sa fie multumiti. Acum depinde si ce nume o sa le fie atribuite, ca daca nu sunt adevarate valori ale MM, atunci ii bai.

 4. Treaba cu mutatul denumirilor ii cea mai proasta gandire. Pacat ca in tara se practica, deoarece avem putini oameni care si gandesc acolo in parlament, sau unde sunt, in conducere.

 5. Nu ma deranjeaza sa avem o strada Bucuresti, dar consider ca cel mai important bld din oras poate sa aiba numele unui baimarean 🙂

 6. Adevarul e ca dupa mine la B-dul Bucuresti i-as da denumirea B-dul Rivulus 🙂 . Si la STRADA Granicerilor , dupa modernizare , i-as da rangul de bulevard , lejer caci e foarte circulata .

 7. Băimărenii afectaţi vor putea să-şi schimbe buletinele, permisele şi actele de proprietate gratuit? Aşa mi s-ar părea normal.
  Pe de altă parte, să luăm cazul bulevardului Bucureşti menţionat, unde se găsesc firme din capăt în capăt. Vă daţi seama ce cheltuială în bani şi timp le pică firmelor astea pe cap ca să-şi schimbe dintr-o dată toate actele firmei, plus pliantele, cărţile de vizită, datele de contact online, să-şi informeze furnizorii şi clienţii?
  Eu cred că ar trebui rumegată bine ideea asta înainte de a le plasa oamenilor şi firmelor „cadoul” ăsta costisitor, în condiţiile scumpilor de utilitpţi de la început de an şi a traiului care e oricum, numai roz nu.

 8. @andreia: Nu stiu daca costurile le suporta primaria ori firmele, insa in viata fiecarei comunitati vine un moment cand ceva trebuie sa se schimbe..Daca e sa ne uitam din punctul asta de vedere atunci nu ar trebui sa schimba nimic niciodata..Dar cred ca ideea de a fi gratis schimbarea acestor acte este binevenita si trebuie luata in considerare de catre cei din primarie…

 9. Băimăreni de renume…cum ar fi Horthy Miklos, spre exemplu, că doar era conte de Baia Mare. Glumeam, ideea este că țara arde și baba se piaptănă…Pentru împăcarea spiritelor, eu zic să se scoată numele de Eminescu, Slavici, Creangă, că sunt perimate și ne duc, doamne ferește, cu gândul la cultură. Și să se numeroteze străzile, ca la Tăuții Măgherăuși. Haiul lumii, eu locuiesc pe o stradă ce poartă numele unui cronicar român, iar pe toată strada sunt trei familii de români :), restul sunt unguri. N-am stat să număr pe Petofi Sandor care o fi proporția…

 10. foarte bine, sper sa reuseasca. e aiurea sa aibe nume fara nici o legatira 🙁

 11. Deci cand ma imprietenesc si eu cu Baia Mare se schimba numele strazilor. Nu stiu ce la apucat pe primar sa faca acest lucru.

 12. tare cu Bd ul Bucuresti :))))
  ai dreptate in ceea ce spui dar lumea e atat de comoda… de n-am vazut asa ceva…

 13. Eu sunt de acord cu Andreia… Nu stiu cat e de bine…
  Daca se schimba si numele strazii tale? Si te pune pe drumuri schimbarea asta? tu cat vei mai fi de entuziasmant…

 14. Eu nu prea sunt de acord cu chestia asta, fiindcă, deși locuiesc în Baia Mare de mai bine de 7 ani, încă n-am fost în stare să învăț numele tuturor străzilor, ba chiar și unele dintre principalele bulevarde le încurc. Totuși nu m-ar deranja prea tare, atâta timp cât s-ar rezuma la cele câteva străzi ale căror nume ar trebui schimbate, fără a se transforma într-o acțiune de amploare.

1 trackback / pingback

 1. Retrospectivă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*