Suntem ai dracu’

Bine, nu noi, ci 15 elevi din Prahova, cărora li s-a făcut rău după o vizită scurtă a preotului la școala unde învață. Ce căuta afaceristul în sutană prin școală? Păi face și el un ban cinstit din sfeștanii.

Preotul dă vina pe relația părților implicate cu biserica. Recomandarea lui este că acești păcătoși trebuie să frecventeze mai des biserica. Părinții și copiii implicați în acest incident, din spusele exorcistului, nu au o relație tocmai sănătoasă cu biserica.

Nici până în ziua de azi, nu am înțeles ce folos are pentru noi, prezența bisericii în școli. Ar trebui să fie clar un lucru, credință cu sila nu se poate. Anii de glorie ai inchiziției și minților închise au trecut. Religia nu își are locul în instituțiile de învățământ.

Biserica, indiferent de religie, nu trebuie să se amestece în viața copiilor, măcar la școală. Hai să depășim stadiul acesta medieval!

14 comentarii

  1. Participarea copiilor la orele de religie este facultativă (la latitudinea părinților, nu a elevului). Faptul că părinții nu uzează de acest drept…

    Apropos, cred că nimeni nu are nimic împotriva religiei în scoală, dar aici mă refer la „istoria religiilor” sau „religie comparată”.

  2. Credinţa nu se învată… o ai sau nu, prin urmare, religia (în forma predată azi) n-are ce căuta în şcoală (care este o instituţie de învăţământ), cu atât mai puţin în clasele primare… Sigur, pentru cine vrea să aprofundeze noţiunile („istoria religiilor”, „religie comparată” etc.) s-au inventat seminariile teologice. E atât de simplu…

  3. Nu ştiu cât rău le-ar putea face copiilor religia,
    dar ştiu că mulţi „profesori” de religie n-ar trebui
    să intre în şcoală. Nu ştiu câte inspecţii primeşte un
    profesor de religie, probabil foarte puţine, fiindcă
    nu-i nimeni de specialitate nici în inspectorate, nici
    în ministerul de resort. Asta înseamnă că nu-i ţine
    nimeni în frâu pe cei care predau religia. Asta-i singura mea îndoială legată de subiect.
    E adevărat, dacă nişte părinţi nu vor ca odrasla lor să facă o astfel de materie, au de ales. Ţie nu ţi s-a aprobat doleanţa fiindcă erai minor. Dacă cereau asta părinţii tăi, în mod normal, se aproba.

  4. În principiu sunt de acord cu tine, învățământul fiind laic. (conform constituției) Pe de altă parte, însușirea unor principii și reguli de viață prin prisma religiei ar putea fi o cale…oricum, mai eficientă decât educația civică. Ceea ce contează este cum se face educația religioasă: cu frică sau din dragoste față de Divinitate? Eu sunt ortodox, dar îmi repugnă organic expresia ”om cu frica lui Dumnezeu”, pe care la alte credințe nu am regăsit-o. Poate că aici e șpilul, cine și cum predă această disciplină opțională. Cine și cum concepe programa…

  5. „Anii de glorie ai inchiziției și minților închise au trecut.”

    Esti sigur, amice ? Ia mai uita-te inca o data in jur…

  6. Nu stiu de ce ministerul invatamantului permite aceasta materie sa fie predata in scoli. Statul nu castiga nimic de pe urma bisericii…
    E pacat ca , copiii sunt indoctrinati, lafel ca si majoritatea parintilor in scoli.

  7. Ce bine ar fi daca ar fi mai multi indoctrinati asa. Poate s-ar mai rari numarul de neindoctrinati cu nimic care cred ca pot face ce vor pe lumea asta si nu au nici un fel de remuscari si care au adus tara asta in viitorul sumbru a ceva care nu este preferabil evului mediu. Cei care nu vor sa se lase „indoctrinati” au ales sa se lase indobitociti de emisiunile lui Maruta cu Bianca si se extaziaza la ineptiile lui Capatos ori magnificele spectacole de inteligenta ale emisiunilor lui Dan Negru. Si mai cu seama adora sublima muzica plina de inteelsuri metaforice a marilor maestri ai muzicii „adevarate” propovaduite de Taraf TV.
    Nu pot decat sa ma declar fericit, ca din cauza prea multor neindoctrinati de genul asta tara asta traieste un viitor luminos al stiintei si tehnicii sublime in care omul este propriul dumnezeu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*