Transilvania, nu!

regionalizaredefectuoasaDacă te consideri cumva un transilvănean, ești un trădător de țară. Dacă îți dorești autonomie economică și culturală, ești un trădător și mai mare. Dacă spui că ardeleanul e mai presus decât moldoveanul, eu zic că ești imbecil. Nici unul nu e mai presus de nimeni, toți suntem cetățeni cu drepturi egale în această țară.

Marea problemă a României, din 2013, o reprezintă procesul de regionalizare. Am discutat deja de câteva ori, însă, având în vedere că guvernul nu pune la dezbatere această problemă, măcar noi, cetățenii,  să ne informăm între noi. Ne grăbește UE cu procesul și vom da vina pe ei dacă nu va fi un lucru bine făcut. Deși, am avut destul timp să o gândim, guvernanții, indiferent de coloratura politică, au fost fricoși.

Acum, evită să împarte România pe considerente istorice, am observat că primează interesul politic. Singura regiune istorică care rămâne intactă este Oltenia. Restul regiunilor vor fi dezmembrate sau alipite altora. Transilvania se va rupe în două, un fel de Dictat a la București 2013.

Fiecare țară europeană a încercat să își promoveze regiunile cât mai bine, le-a păstrat compacte pe cele cu tradiții și cultură asemănătoare, nu le-au contopit cu alte regiuni. În loc să îngrijim istoria fiecărei regiuni, noi vom reuși să le rupem în bucăți una câte una. Supărător e că, pentru mine ca ardelean, Oltenia va rezista acestor transformări…oare datorită faptului că are prim-ministru?

Eu ca și cetățean din România, ce ar trebui să înțeleg? Că sunt de rang inferior celui din Oltenia?

Sursa foto.

26 de comentarii

 1. >”Marea problemă a României, din 2013, o reprezintă procesul de regionalizare”.
  Esti autist de gradul 2 clar.
  >”Dacă te consideri cumva un transilvănean, ești un trădător de țară. Dacă îți dorești autonomie economică și culturală, ești un trădător și mai mare.”
  De ce pisat as simpatiza cu tiganii din sud si cu toti asistatii sociali din Moldova?
  Nu inteleg de ce ai scris un articol de 3 paragrafe in care ai vorbit atatea prostii. A , ca esti autist.

 2. Încă de când am auzit prima dată această idee idioată, am zis că nu va fi decât o nouă sursă de supt bani. Bani care i-am fi putut investii in drumuri, spitale și așa mai departe. Dar problema noastră împărțirea geo-politică a țării – halal țară.

 3. Iti dai seama ca o sa fiu „conregionala” cu bucurestenii!Cu buzoienii nu ne asortam…

 4. Si uite as se inmulteste numarul ” politrucilor” . De ce nu o imparte in trei Transilvania, Moldova si Tara Romaneasca. Simplu nu?
  Pentru „RETARD” nici tu nu cezi ceea ce spui.

 5. Uite, îți sugerez să te uiți cum a fost regionalizată Franța. Unele regiuni și-au păstrat denumirea și limitele geografice istorice, altele nu au făcut-o. Și nu par deranjați de chestia asta. De ce dau exemplul Franței? Pentru că Germania a avut o formă de organizare federală, deci regională.
  Cât despre Transilvania…ca ținut istoric, ea nu cuprindea BH, MM și SM(astea erau părți din Ungaria, Partium). Așadar, pe care Transilvanie o dorim nedivizată? De care diktatul peștilor ne temem???
  Are regionalizarea multe hibe. Una ar fi aceea că nu este cu adevărat supusă dezbaterii publice. În necunoștință de cauză fiind, riscăm să vorbim aiurea. Oricum, eu rămân la părerea că la temelia regionalizării trebuie să stea criteriul economic, scopul și rostul regionalizării fiind eficientizarea economiei, iar nu a artei populare ori ai costumelor tradiționale.

 6. Poi Transilvania ar trebui sa ramana in vechile hotare 🙂 Partium (Crisana) sa contina Maramuresul Istorica, Secuimea, Banatul plus restul. De ce e asa de greu de facut asa? De ce Oltenia are dreptul sa existe in vechile hotare? La fel cred si eu ca nu arta populara si costumele sa fie scopul si principiul, insa nu poti sa spui ca MM si SM o vor duce la perfect cu o capitala de regiune la Cluj. Din orice punct de vedere am privi.

 7. Chiar nu ma deranjeaza cum o sa imparta tara asta mica si frumoasa, dar as vrea sa imparta in acelasi timp si institutiile statului care sug banii mai rau ca si o capusa.
  Vreau sa privim atent la aceasta „privatizare” si sa taiem din functiile capusa care sunt in primarii, prefecturi, politie, politie de frontiera, jandarmi si pompieri. Aici este locul unde noi romanii trebuie sa privim.

 8. Nu am inteles niciodata chestiile astea, zona noastra trebuie sa se cheme MARAMURES, nu Transilvanial…

 9. Exact. Noi nu avem nici o treaba cu Transilvania istorica, insa datorita ignorantei istoriei am ajuns a fi asimilati de zona in cauza 🙂

 10. Las-o, bre, naibii de geografie, cum să pui Crișana lângă secuime? Ca și când ai băga în aceeași regiune Alba cu Tulcea….:))

 11. Nu am zis sa fim aceeasi regiune :)) Sa fie Crisana o regiune, la fel ca si Secuimea 🙂 Crede-ma, nu am probleme la geografie, chiar deloc.

 12. O sa dureze ceva pana va fi rezolvata aceasta problema… pana la urma voi veni aia de la UE sa o rezolve si va fi si mai rau

 13. „Cum pot susţine că Transilvania a aparţinut Ungariei 1000 de ani, când regatul Ungariei a dispărut din 1541 până în 1867, perioadă în care a fost paşalâc sau provincie habsburgică, în timp ce Transilvania a fost voievodat autonom de la Ştefan cel Sfânt (997 – 1038) până în 1699 când devine provincie austriacă (ca şi Ungaria de altfel). Deci Transilvania şi-a pierdut independenţa în 1699 şi a aparţinut până în 1918 Imperiului Habsburgic, nicidecum Ungariei (care din 1526 până în 1867 nu a existat).

  – În 1940, în urma Dictatului de la Viena, o parte a Transilvaniei este cedată (pentru prima dată în istorie) Ungariei. Până în 1944, când revine României, ce fac ungurii în Transilvania? Ce ştiu mai bine: ucid valahi şi evrei, consideraţi rase inferioare. Gena lor asiatică i-a ajutat pe unguri să devină cei mai zeloşi executanţi ai teoriilor rasiale naziste, golind practic Transilvania de evrei. În perioada 1940 – 1944, timp în care Transilvania a aparţinut Ungariei, populaţia evreiască de aici a scăzut cu 90%, marea majoritate fiind trimisă de către autorităţile maghiare către lagărele de exterminare naziste. La fel s-au purtat şi în Serbia odată cu invadarea alături de germani a Iugoslaviei în 1941.Cand o zbura porci cu covrigi atunci o sa vedeti autonomia Transilvaniei!!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*